Annons
Insändare

Figge Bergquist: Hur kan man vilja företräda ett parti som så tydligt håller på att sjunka ner i bottenlös gyttja?

I Sveriges riksdag finns idag åtta partier. Ett av dessa utmärker sig gång på gång på ett negativt sätt.
Politik • Publicerad fredag 00:15
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under tisdagen under sin EU-valturné.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under tisdagen under sin EU-valturné.Foto: Christine Olsson/TT

Partiet är det näst största i riksdagen, de är inte med i regeringen men styr och ställer genom ett obskyrt ”avtal”, döpt efter ett slott.

Det är störst av de fyra partierna i denna avtalsregering, men får alltså inte sitta med i regeringen – lite dubbelmoraliskt av de andra som måste ha med partiet för att kunna regera, men alltså inte vågar ta med det i regeringen.

Annons

Detta kan bero på att partiet har sitt ursprung i nazismen. Att ingå avtal med ett parti med rötterna i nazismen är ok, men att låta dem sitta med i regeringen – nej, där går gränsen.

För några år sedan gick gränsen långt tidigare för alla partier, men när maktens sötma hägrar förflyttas gränser snabbt! Och mitt tips är att gränsen för dessa partier snart suddas ut helt.

Eller kanske inte? Nu har ju partiet ertappats med fingrarna långt ner i syltburken. Nu är det konstaterat – bevisat – att partiet genom en heltidsanställd trollarmé skickar ut lögner, sprider desinformation och attackerar både politiska motståndare och sina avtalspartners. Det sista är extra graverande eftersom detta inte får göras enligt avtalet.

Vi har alltså ett riksdagsparti som beter sig precis som de förhatliga trollfabrikerna i Ryssland som alla, inklusive SD (ja, det är Sverigedemokraterna jag pratar om), tycker illa om, i alla fall offentligt. Nu är de avklädda nakna, men fortsätter neka till allt. Partiledarens försvar efter avslöjandena: ”Men det var ju bara på skoj”!

Den fråga jag ställer mig nu, och som alla med tillräckligt många levande hjärnceller borde ställa sig, är: Hur försvarar SD:s företrädare i Tomelilla – Per Gustafsson, Anna Sandegren, Thony Blomgren och andra – denna katastrofala misär till politik?

Hur kan de med bibehållen stolthet fortsätta företräda ett parti som så tydligt håller på att sjunka ner i en bottenlös gyttja?

Figge Bergquist, Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons