Annons
Insändare

Fim Wästberg: Hellre amerikanska baser i Skåne än ryska

Gudrun Schyman skriver i en insändare att hon inte är speciellt förtjust i att USA ska få etablera baser i Sverige, bland annat på Ravlunda. Jag tror det är bättre än att Ryssland etablerar baser i Sverige där det passar dem.
Europa • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärövning på Ravlunda skjutfält, där amerikanska styrkor kommer att träna ihop med svenska och andra natoländers framöver.
Militärövning på Ravlunda skjutfält, där amerikanska styrkor kommer att träna ihop med svenska och andra natoländers framöver.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Låt oss tänka ett pessimistiskt men inte otroligt scenario:

Ryssland har nu byggt upp sitt försvar så till den milda grad att Europa inte kan ge Ukraina tillräckligt med vapen utan Ukraina ger upp. Avstår stora landområden till Ryssland i storleksordning som Skåne. Ett marionett-styre inrättas i Kiev. Alla ryska styrkor kan dra sig tillbaka och kan ladda upp för nya anfall.

Annons

Låt oss se tillbaka en tid, på 1700-talet var det den franska revolutionen som satte agendan för demokrati hela Europa, men de demokratiska idéerna fick aldrig fäste i Ryssland utan där gällde ”den starkes rätt” och så än i denna dag. Det leder till att Ryssland styrs diktatoriskt med storhetsdrömmar som gränsar till storhetsvansinne. Nu har man lagt Ukraina under sig, nu gäller det nästa land där det finns ryssar. Landet måste integreras i Ryssland för att ryssarna i det aktuella landet inte ska särbehandlas negativt. Belarus är redan avklarat. Närmast står Lettland med drygt 20% ryssar. De två närliggande länderna Estland och Litauen med dryg 2% ryssar kan vänta.

Att erövra Lettland med den försvarsmakt som Ryssland har är en smal sak. Men det finns ett ”aber”, Lettland ingår i Nato och enligt Natoreglerna kommer alla andra Natoländer hjälpa till att försvara Lettland. Det vet man mycket väl i Ryssland och man måste först se till att Nato-styrkor inte når fram till Lettland.

Landvägen

Först, Nato-trupper landvägen till Lettland från Polen måste gå igenom en smal korridor mellan Kalingrad och Belarus, Suwalkikorridoren heter den. Den korridoren kommer Ryssland att spärra. Så där blir det stopp. Norrifrån, från Estland, är inte mycket att räkna med.

Sjövägen

Nästa steg är att spärra alla Nato-aktivitet via sjövägen. Det är nu det stora åtgärderna som Ryssland måste sätta in. För att Nato-baserade krigsfartyg ska komma in i Östersjön och undsätta Lettland måste man passera Öresund och/eller Stora Bält. Det gäller att blockera dess farleder. Och det gör man med trupp på land, på båda sidor av farleden. Om vi enbart ser på Öresund, den svenska sidan, så måste Ryssland landsätta trupper längs hela Skånes sydkust för att sedan gå upp mot Öresunds stränder. För att förbereda dessa trupper kan man med Iskander-robotar avfyrande från Kalingrad ha rensat allt försvar som finns i sydskåne. Fråga är hur mycket vi kan försvara oss med Patriot-robotar och hur mycket de USA-trupper baserade i Skåne kan hjälpa till.

Flygvägen

Om ryssarna nu lyckas spärra sjövägen så är nästa steg flygvägen. Ser man på kartan så kan man se att Nato-flyg inte kan ta vägen via Polen över Litauen till Lettland. Inte ett enda flyg kan ta sig förbi Kalingrad, där det finns mer luftvärnsrobotar och annat elände än någon annan stans.

Nato-flyg måste ta sig genom Sverige, kanske Finland. Då finns det ett svensk gigantiskt osänkbart slagskepp som heter Gotland. Om rysarna kan ta över det slagskeppet så har man all möjlighet att med sina luftvärnsrobotar skjuta ner allt flyg som närmar sig Lettland. Alltså, ryssarna skjuter iväg en mängd Iskander-robotar från Kalingrad, som ligger på bekvämt avstånd från Gotland och rensar Gotland på allt vad försvar heter. Sedan landsätter ryssarna en mängd luftvärnsrobotar på Gotland.

Ryssland har den styrkan att dessa åtgärder kan genomföras samtidigt. Och när allt är väl på plats är det bara att marschera in i Lettland via Belarus och ”befria” landet.

Annons

Är det så här vi vill ha det? Näppeligen inte.

Vi måste, tillsammans med Nato USA och andra allierade, bygga upp ett försvar som är så pass starkt att det inte ”lönar” sig att ge sig på Sverige. Det ska kosta så pass mycket i materiel och människoliv att ge sig på Sverige att man avstår. Att kriga kostar fruktansvärt med pengar. Att försvara sig kostar mindre. Därför är det rimligt att vi låter USA ha baser i Sverige, trots vad Gudrun S. tycker.

Fim Wästberg, före detta värnpliktig officer, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons