Annons
Insändare

Froste Persson: Är Sverige egentligen ett civiliserat land?

Gudrun Schyman har en gång sagt att ”En svensk är en människa som bor i Sverige!”. Detta med alludering till Göran Johanssons ” En göteborgare är en människa som bor i Göteborg”. Kloka och inbegripande uttalanden båda två.
Skåne • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Therese Åkerberg hoppas att uppmärksamheten kring Nellas öde kan leda till att hon får stanna.
Therese Åkerberg hoppas att uppmärksamheten kring Nellas öde kan leda till att hon får stanna.

Innan jag gick ur Socialdemokratiska partiet var slagord ”solidaritet” och ”humanitet”. Med stolthet tog vi emot flyktingar, som sökte skydd i Sverige. Samma omhuldande fans hos Liberalerna och, i viss mån, hos Moderaterna.

Med influencer från yttersta högerkanten kämpar man nu om att framhålla hur restriktiva i flyktingpolitiken man tidigare varit. Humanitet och solidaritet är som bortblåsta begrepp.

Annons

I TV4:s nyhetssändning 24 januari berättades det om en åttaårig flicka, som är omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU. Hon ska utvisas till ett, läs och häpna, barnhem i Albanien.

Vårdnadshavarna i hemmet där hon blivit placerad har uttryckt, inte bara önskan utan vilja att adoptera henne. En ansökan, som mötts av bakslag.

Enligt FN.s barnkonvention, som är lag i Sverige, ska barn lyssnas till. Visserligen bör barnet vara över tolv år, men yngre barn ska kunna få sin röst hörd genom ombud.

Denna åttaåriga flicka har dock själv uttalat att hon vill bo i Sverige. Hon har ingen anknytning till Albanien och talar inte albanska. Hon har möjlighet att bli adopterad här.

Är det någon, som lyssnar på henne? Vad säger Migrationsverket om FN:s Barnkonvention? Har barnkonsekvensanalys utförts? Har vårt samhälle blivit fullständigt inhumant när barn utvisas på märkliga premisser?

I Simrishamn finns ett liknande exempel, Nella tre år, med någon form av funktionsvariation. Hon är placerad i ett hem i Simrishamn, enligt LVU, då de biologiska föräldrarna, av samhället, anses inkompetenta att vårda Nella.

De biologiska föräldrarna har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och har förklarat sig villiga att lämna Sverige före uppehållstillståndets utgång. Konsekvensen kan bli att Nella då får lämna landet tillsammans med det föräldrapar samhället har dömt som okapabla att ha hand om Nella.

Fråga är, även i Nellas fall, om Migrationsverket gjort en barnkonsekvensanalys?

Ett mått på ett samhälles civilisation är hur man tar hand om människor med funktionsvariationer. Är Sverige ett civiliserat samhälle när barn utvisas till bristfällig omsorg?

För att slippa skämmas för att vara svensk ska lag, eller lagar, som styr beslut av ovanstående slag ändras, eller ska åtminstone tillämpningen av lag, eller lagar, ändras.

Froste Persson, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons