GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gertrud Ekman och Lena Axelsson (S): När mörkret föll över Skurups kommunfullmäktige

Måndagskvällen 26 april 2021 föll mörkret över Skurups kommun och dess innevånare både utomhus och inomhus, då Skurups kommunfullmäktige hade sammanträde.
Skurup • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.
Foto: Annika Thunell

På dagordningen var en punkt att anta en långsiktig plan för Skurups kommuns äldreomsorg.En enig vård- och omsorgsberedning hade överlämnat den till kommunfullmäktige för antagande.

Det var då mörkret inträdde i form av Åsa Ekblad (M) som yrkade att några rader skulle strykas. Dessa lyder:" Då andelen utrikesfödda äldre ökar kan även språkskillnader och kulturella skillnader vara faktorer att ta hänsyn till ". I planen hänvisas till Socialstyrelsens nationella riktlinjer som säger: "Vård och omsorg särskilt ska beakta behov relaterade till,att personer har annan kulturell och språklig bakgrund.

Debatten som därefter följde innehöll en människosyn som inte är värdigt ett samhälle som ska värna allas behov oavsett härkomst.

Att på ålderns höst få möta personal som talar ett språk som man förstår är en självklarhet om den möjligheten finns.

Forskning visar att många återgår till sitt ursprungsspråk när man blir gammal. Vid rekrytering av personal kan det vara en merit att vara flerspråkig förutom yrkesmässig kompetens.

Moderaterna i Skurup tycker inte att alla ska ha rätt till omsorg på lika villkor. Häpnadsväckande var att Kristina Andersson, moderat ordförande i vård- och omsorgsberedningen, också drogs med i denna mörkercharad trots att hon stod bakom texten i beredningen.

Att inte lyckas förankra i sitt eget parti det man själv under en lång process stått bakom är beklämmande. Kristina Andersson moderat har tydligt visat att hennes ord är ingenting värda ,allt var ett spel för galleriet.

Yrkandet från Åsa Ekblad (M) vann gehör med knapp majoritet. Största förlorarna är de kommuninnevånare som utsätts för en människosyn där inte alla har samma värde.

Vi Socialdemokrater i Skurups kommun kan aldrig acceptera att inte alla har samma rätt till omvårdnad, och ytterst allvarligt är att moderaterna struntar i de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen utger som ska vara en hänvisning till hur man i kommunerna ska tillgodose vård på lika villkor.

Socialdemokraterna i Skurups kommun.

Gertrud Ekman

Lena Axelsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.