Annons
Insändare

Göran Brante: DCA-avtalet är ett amerikanskt intresse!

Jeanette Ovesson (M) menar i sitt inlägg 8 maj att avtalet är bra för Sverige för att ”Genom avtalet får Sverige hjälp och resurser från USA”. Vidare menar Jeanette Ovesson att USA har lovat att respektera svensk suveränitet och lag, och därmed är det ingen risk att USA kommer föra in kärnvapen i Sverige eller föra ut personer de inte gillar.
Skåne • Publicerad onsdag 01:15
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärövning på Ravlunda skjutfält, där amerikanska styrkor kommer att träna ihop med svenska och andra natoländers framöver.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Det Jeanette Ovesson anför står förvisso i avtalet. Men det står även att Sverige inte får kontrollera vad USA för in eller ut ur Sverige, respektive att Sverige inte får kontrollera USA:s installationer på svenska militärförläggningar, utan USA:s samtycke. Om det nu är så att USA ska respektera svensk suveränitet och lag, varför får inte Sverige kontrollera frakter in och ut ur Sverige eller de militära installationer USA har?

Jag tycker det är en naiv föreställning Jeanette Ovesson har om stormaktspolitik och USA. Jag har inget förtroende för USA (bäst att tillägga att jag har ännu mindre förtroende för Ryssland).

Annons

Enligt vissa källor handlar DCA om förberedelser inför den kommande kampen om Arktis råvarutillgångar. USA sluter inte avtalet för vår skull.

Följer USA internationell lag? Verkligen inte. Jag nämnde fallet med de två egyptierna i insändaren som Ovesson replikerar på (3 maj), och Abu Ghraib i nästa insändare (7 maj). Exemplen visar att USA inte tar några hänsyn. Dödens motorväg och Collateral murder är två andra exempel (googla fasligheterna om ni inte vet vad det är).

Följer USA avtal? Verkligen inte. Trump tog USA ur vapenhandelsavtalet ATT, han hotar med att USA ska lämna Nato. USA har lämnat de två nedrustningsavtalen ABM och INF. 2018 bröt USA kärnkraftsavtalet med Iran, fast FN:s observatörer sa att Iran skötte sin del. USA tar in kärnvapen till Sverige om de vill.

Vi som litet land kanske måste liera oss med en stormakt som det ser ut idag. Det är med sorg i hjärtat jag inser att Sverige inte längre är det nästan neutrala och alliansfria land som vi en gång var. Då andra nationer lyssnade på Sverige som fredsmäklare, då Dag Hammarskjöld fick generalsekreterarposten i FN, då människor på flykt från krig, politiskt förtryck, svält med mera kunde finna en fristad i vårt land. Men den tiden är förbi!

Man sa aldrig mera krig, nu efterlyser svenska politiker kärnvapen.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons