Annons
Insändare

Göran Brante: För Moderaterna är tydligen rätten att få dricka ur platssugrör viktigare än det mesta annat

I diskussion med en vän fick jag mig tillsänt en text av moderaten Ann Heberlein från Svenska dagbladet. Den handlar om hoppet i att vissa moderater fortfarande försvarar liberala rättigheter, som till exempel att få dricka saft ur plastsugrör.
Skåne • Publicerad 28 december 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ann Heberlein, moderat debattör.
Ann Heberlein, moderat debattör.

Att moderater sedan struntar i annat som informationsplikt, visitationszoner, skärpt gränskontroll och liknande är värre.

Men Ann Heberlein diskuterar också faran i att vi pratar för lite om den pågående klimatkrisen, och tar upp exempel som att trädgränsen flyttar uppåt på fjället och att de skånska skördarna slår fel i torka och värme. Att en moderat skriver sådant tycker jag är positivt, men det räcker inte att diskutera.

Annons

Den 6 december i år slog COP (https://global-tipping-points.org/) fast att det finns ett antal så kallade tipping points som ligger i farozonen om mänskligheten inte lyckas minska/stoppa utsläppen. Har en tipping point väl satt igång är den i princip omöjlig att hejda. Ett resultat kan bli att golfströmmen, som vi redan i småskolan fick lära oss hur viktig den är för vårt klimat, ändrar riktning och slutar påverka vår del av världen.

Ystad ligger geografiskt på 55 grader nordlig bredd, vilket är i nivå med Kamtjatka i Ryssland och Labrador i Kanada.

I Ystad har vi en medeltemp på 20 grader i juli och 1 plus i februari. Medeltemperatur på motsvarande breddgrad i Kanada är 13 grader i juli och minus 20 i februari (Makkovik), på Kamtjatka är det lite bättre med 14 grader i augusti och bara minus 11 i januari (Kronoki).

Om Golfströmmen lägger av så kommer Ystads väder att förändras! Det första COP föreslår för att motverka att tipping points utlöses är att sluta använda fossila bränslen!

För ett tag sedan debatterade jag, styret i Ystad och Lars Toftemar det här med 2+2- väg mellan Ystad och Malmö (bland annat 21 september 2023).

Jag tror inte för en sekund att vägen Ystad-Malmö är avgörande för klimatkrisen, men däremot tror jag att vår allmänna syn på, och vårt handlande kring, klimatfrågor är viktigt. Jag tror att särskilt vi i väst måste förändra vår livsstil i mycket hög grad.

Jag menar att det är politikernas skyldighet att, utifrån vad vetenskapen visar, ta de nödvändiga klimatpolitiska besluten. Ser fram emot att många politiker, även Moderater, gör det under 2024!

Det var en korkad krönikör som kallade Greta Thunberg för en ”tjej-Hitler”. Jag bär gärna epitetet ”gubb-Greta”. Jag tror att mänsklighetens enda hopp, och det är ett litet hopp, är den yngre generationen i form av Greta, Aurora och många andra runt om i världen.

Göran Brante, vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons