Annons
Insändare

Göran Brante: Högern – inte vänstern – ligger nära islamistisk ideologi

Jag inledde min insändare 25 oktober med att besvara de två frågor som Sofia Nerbrand, Petter Birgersson och all annan media ställt till vänstern om det som sker i Israel-Gaza. Jag tog avstånd från attacken på civila och jag tog avstånd från islamistiska Hamas. Det är inget problem för mig som vänster att göra det.
Israel-Gaza • Publicerad 31 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstration till stöd för Gaza i söndags.
Demonstration till stöd för Gaza i söndags.Foto: Arshad Butt

Replik på Petter Birgerssons replik på min insändare 25 oktober. I min insändare ställer jag en fråga till dem båda: ”Tar Nerbrand och Birgersson avstånd från mördandet av palestinska barn?”

Jag noterar att Petter Birgersson i sin replik inte tar avstånd från mördandet av palestinska barn.

Annons

Men trots att Petter Birgersson inte svarar på min fråga, så tar han sig rätten att ställa nya frågor till mig. Frågor som handlar om varför jag inte tar upp vissa saker i min insändare. Det enkla svaret är att det är svårt att få med allt på 2 600 tecken. Men jag kan svara nu.

Jag tar helt avstånd från hur Hamas behandlar människor i Gaza, samt att de använder civila som sköldar i kriget. Jag är helt emot det meningslösa skjutandet av raketer mot civila mål i Israel, vare sig de kommer från Gaza, Libanon eller annat håll. Vänstern är inte för islamism om det nu är det Birgersson tror. Men statlig terrorism mot människor leder till reaktioner. Att förstå är något annat än att försvara!

I sin korta replik gör Petter Birgersson en ganska ful sak. Birgersson skriver om mig: ”För att sedan lägga ansvaret på Israel och israeler”. Men jag lägger inte vid något tillfälle i min insändare ansvaret på israeler, bara på Netanyahus regering. För jag ser inte israeler som samma sak som Netanyahu, och jag ser inte heller palestinier som samma sak som Hamas. I min insändare hänvisar jag till tidningen Haaretz, en journalist och två judiska organisationer som alla lägger ansvaret för eskaleringen av konflikten på Netanyahus styre, så det är ju inte heller jag som lägger ansvaret på någon. Att lägga ord i mun på den man debatterar med är minst sagt ohederligt.

Unicef meddelar 24 oktober att 2 360 barn har dött och 5 364 är skadade i Gaza. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, menar att Israels bombande av civila mål är proportionerligt. Billström anser även att Erdogan, som säger att Hamas inte är en terrororganisation, är en demokratisk ledare i ett demokratiskt land. Varför skriver inte Birgersson om det?

Petter Birgersson bör läsa artikeln ”A brief history of the Netanyahu-Hamas-alliance” av den israeliska historikern Adam Raz, publicerad i Haaretz. Den diskuterar hur Netanyahu stött uppkomsten av, samt hjälpt Hamas till makten. Det är inte vänstern utan högern som ligger nära islamistisk ideologi.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Petter Birgersson svarar: ”Jag frågar, tar Nerbrand och Birgersson avstånd från mördandet av palestinska barn?” Så skrev Göran Brante redan i sin första insändare. Brante beklagar sig sedan över att få motfrågor och tycker att han behandlas ohederligt.

Det finns all anledning att kritisera Netanyahus regering samt att stödja landets liberala opposition. Men det var inte Israels regering som attackerade israeliska kibbutzer och musikfestivaler i jakt på civila israeler och genomförde det största massmordet på judar sedan Förintelsen.

Hamas grundades som en gren av det Muslimska brödraskapet, med utplånandet av Israel på agendan. Det är inte en israelisk eller judisk skapelse.

Det av Iran sponsrade Hamas är som styrande i Gaza sedan 2005 den främsta orsaken till mänskligt lidande och att så många barn inte får växa upp i frihet.

Petter Birgersson, politisk redaktör YA

Annons
Annons
Annons
Annons