Annons
Insändare

Göran Brante: Känner Företagarna och Paula Nilsson ingen oro för klimatet?

I sin replik (27 september) på min insändare (YA 21 september) menar företagarna och Paula Nilsson att jag har ”vissa brister i kunskap och insikter beträffande hur samhället bör utformas i framtiden för att fungera”. Det jag framhöll i min insändare var att IPCC, vetenskapen och ett antal rapporter visar på det problematiska med att fortsätta använda fossila bränslen. Jag gjorde en Greta, dvs skrev om vad vetenskapen påstår.
Skåne • Publicerad 30 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tät trafik på E65 väster om Ystad. En utbyggnad till 2+2-väg är nödvändig, enligt insändarskribenterna.
Tät trafik på E65 väster om Ystad. En utbyggnad till 2+2-väg är nödvändig, enligt insändarskribenterna.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag citerade IPCC som i sin rapport från 8 september menar att ”alla fossila bränslen måste fasas ut”, och de framhåller också att ”det krävs en transformation av hela det globala samhället” för att undvika avsevärda konsekvenser på en global nivå.

Hur en sådan transformation ska se ut kan nog besvaras på flera sätt, men att ansvaret främst ligger hos oss som lever i det som kallas väst är helt klart.

Annons

Några ytterligare aspekter som visar på allvaret och det globala. Om alla människor på jorden skulle leva som vi gör i Sverige krävs det 4,2 jordklot. De 10 procent rikaste människorna släpper ut lika mycket växthusgaser som resten av alla människor på jorden.

Jorden präglas av globala klasskillnader. Det är en enorm skillnad mellan de som konsumerar mest och de som levererar varorna.

Eller som Herman Geijer skriver i Monstersamhället ”Medelklassen oroar sig för inställda utlandssemestrar medan befolkningen på deras resmål oroar sig för att drunkna, svälta eller dö i värmeslag”. När vi i väst pratar om ”vi” så är det bara en bråkdel av jordens 8 miljarder människor som ingår i detta vi.

De förslag som föreslås i repliken bygger på ”business as usual”. Istället är det kanske nödvändigt att prata om nerväxt, tvunget att minska produktion och konsumtion. Vi i väst bör kanske börja leva på ett mindre ohållbart sätt. Forskningen menar att vi snabbt måste motverka utsläppen för att klara 1,5-gradersmålet, samt för att undvika en planetär kris.

Jag noterar att frågan jag ställde inte blir besvarad, mer än pliktskyldigast att de känner till de problem jag lyfter. Så jag ställer den igen: Blir ni aldrig osäkra av de vetenskapliga rapporter som uttrycker sig om vart klimatet är på väg?

Vi slår nu värmerekord i september, både globalt och i Sverige. Förutom allt mindre medel till klimatsatsningar ryktas det nu att Sveriges kakistokratiska regering planerar att slopa de nationella klimatmålen. Sverige blir till åtlöje i hela världen!

Göran Brante, Vänsterpartist

Annons
Annons
Annons
Annons