Annons
Insändare

Göran Brante: M- och KD-politiker har stoppat vindkraft motsvarande 50 terrawattimmar

För en gångs skull håller jag med Petter Birgersson på det stora hela (Elhaveriet är framdrivet av politisk ignorans” i YA 12 januari), men vill ändå problematisera hans kommentar om ”ockerpriser”, samt göra ett par klargöranden som ger ytterligare förståelse kring elsituationen i Sverige just nu.
Politik • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Havsbaserade vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron,
Havsbaserade vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron,Foto: Johan Nilsson/TT

När det gäller ockerpriser på el kan jag inte låta bli att tänka på den diskussion kring företagare som var strax före valet.

Elproducenterna gör väl precis vad de ska, det vill säga försöker åstadkomma största möjliga vinst åt sina ägare. Om andra lider av detta har de inget ansvar för. Det är väl så marknaden fungerar.

Annons

Det var den borgerliga regeringen 1991–1994 som ville avreglera för att ”återställa en fungerande marknadsekonomi” (Prop. 1993/94:162), Socialdemokraterna höll med och det gick igenom 1996. Senare sålde Maud Olofsson (C) ut stora delar av elnätet till tyska E.On 2011.

Detta motverkar ett fungerande elnät som Petter Birgersson efterfrågar. Avregleringar och utförsäljningar av verksamheter leder lätt till att få känner ansvar för helheten, något som vi även kan se inom SJ. Marknaden misslyckas helt enkelt, för vem ansvarar och vill betala?

Nu vill regeringen bygga så kallat små kärnkraftverk (SMR). De fyra styrande partierna i Ystad välkomnar naturligtvis ett litet kärnkraftverk i Ystad. Alla de borgerliga styrena inom Sösk kommer så klart även att säga ja till uranbrytning på Österlen. Skämt åsido, det finns ännu inga fungerande SMR, så regeringen fabulerar igen!

Under hösten och vintern har två svenska kärnkraftverk haft långa stopp. Det beror på att de är gamla, och i realiteten uttjänta (det pratas väldigt lite om avfallet och dess förvar).

Men trots det har inte elproduktionen i Sverige gått ner, eller lett till nedstängning för konsumenter, som man skrämde oss med före valet. Istället har Sverige haft nettoexport alla årets 52 veckor och endast under 190 av 8 760 timmar har det varit nettoimport.

Men om inte moderater och kristdemokrater sagt nej till ett antal vindkraftparker till havs så hade Sverige haft motsvarande 50 terrawattimmar högre elproduktion än idag. Havsbaserad vindkraft fungerar 90 procent av tiden och det blåser mer under höst och vinter än under övriga året.

Och om Sverige hade genomfört Vänsterpartiets förslag om Sverigepriser så hade elpriset idag legat på ungefär 40 öre kilowattimmen.

Så marknaden är inte svaret, inte heller kärnkraften. Återreglera, det är medborgarna som gemensamt ska äga oumbärliga resurser.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons