Annons
Insändare

Göran Brante: Marknaden och borgarnas politik gynnar bara de allra rikaste

Skribenter skyller det mesta vad gäller elpriserna i Skåne på regeringen och/eller MP, alternativt skyller man på nedlagda kärnkraftverk som Petter Birgersson gör i ledaren 17 augusti. De borgerliga brukar ju alltid mena att vi ska lita på marknaden, men de glömmer ju att vissa av marknadens aktörer tänker mer på vinst än på annat.
Energi • Publicerad 24 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högern till vänster och Vänstern till höger.
Högern till vänster och Vänstern till höger.Foto: Fredrik Persson/TT

Den 17 augusti klockan 13.05 exporterade Sverige 3140 megawatt el, det är få tillfällen under året då Sverige inte exporterar el. En stor del av detta exporteras från elområde 4, det vill säga södra Sverige.

Elpriset i norr är då strax över 10 öre kilowattimmen, i söder är priset nära 5 kronor. Det är marknaden som sätter priserna och de som tjänar på detta är elproducenterna, särskilt de i södra Sverige.

Annons

Fortum ökade sina intäkter med över 50 procent tredje kvartalet 2021 jämfört med 2020 enligt SvD (https://www.svd.se/a/0G0ymo/de-tjanar-pengar-pa-din-elrakning). Detta är också skälet till att Kustvind vill bygga till havs (YA 4 augusti), vilket ju vore mycket bra för klimatet.

Via exporten binds priserna till europeiska marknaden, vilket innebär att samtidigt som vi exporterar el så importerar vi elpriser.

Vänsterpartiet har i dagarna lagt ett förslag kring hur Sverige ska förändra situationen för elkonsumenterna i söder. Det är ett positivt förslag som bör beaktas av regering och opposition, inte bara slappt säga att det inte går.

Förutom elen klagar vi konsumenter på bensin och matpriser. Det tär i plånboken när man har direktverkande el som värmekälla. Men alla tre varorna styrs av marknaden.

Klagar alltså de borgerliga på kapitalismen? Nej, så klart gör de inte det, men de låtsas för att få röster i valet. De önskar inte något förändrat ekonomiskt system, vilket krävs för ändring.

Inflationen tär också på köpkraften. Inflationen är igångsatt av företag, som med dagens kriser som skäl, snabbt höjer sina priser. Reallönen minskar för löntagarna, vilket innebär att det som alltid är ”vanliga” löntagare som får betala inflationen, och företagens vinster.

Riksbanken höjer räntan för att stävja inflationen. Bankerna höjer räntorna och bolånen ökar, reallönen minskar, men bankernas vinster ökar flerfalt (https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-bankernas-arrogans-ar-provocerande/?s=03).

Tänk på marknadens problematiska funktion när ni går och röstar i september! Särskilt alla ni som har en månadsinkomst på 45 000 kronor eller mindre.

Den borgerliga ekonomiska politiken gynnar inte er utan bara de allra rikaste. Läs gärna Girig-Sverige av Andreas Cervenka, om du törs, innan du går och röstar!

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons