Annons
Insändare

Göran Brante: Samhällskontraktet spricker när skattepolitiken gynnar de redan rika

Anders Karlsson avslutar sin insändare ”Samhällskontraktet är på väg att spricka” 19 december med frågan ”Vad f-n får jag för pengarna?”.
Skåne • Publicerad 22 december 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Janne Denemark i hemmet i Löderup. Han riktar hård kritik mot Skånetrafiken.
Janne Denemark i hemmet i Löderup. Han riktar hård kritik mot Skånetrafiken.Foto: Mark Nordvall Hanlon

En fråga som förre VD:n för Svenskt Näringsliv Leif Östling ställde för ett antal år sedan. Jag har svarat på den frågan med en insändare här i YA den 18 maj 2021.

Jag stöder Anders Karlsson helt i hans andemening. Att Janne Dennemark och andra ska få sin färdtjänst på rätt sätt och tid är fullständigt självklart.

Annons

Anders Karlssons fruktan för att det svenska samhällskontraktet håller på att spricka håller jag också med om. Det finns mycket som pekar mot att vårt välfärdssamhälle är på väg utför. Jag har skrivit om det många gånger på YA:s insändarsida, senast den 22 november.

Men som jag ser det är hänvisningen till Leif Östlings fråga om vad skattemedlen ger fel. Felet ligger i Östlings syftning att vi inte får något för skatten vi betalar in. Det får vi även om det vi får sakta uttunnas för varje år. Orsaken till det är att den svenska skattepolitiken gynnar de redan riktigt rika, som till exempel Leif Östling.

De rikaste har, sedan slutet på 90-talet, fått gigantiska skattesänkningar och bidrag. Under samma tid har företagens vinster ökat på lönernas bekostnad, vilket har minskat statens skatteintäkter. Samtidigt har välfärden så sakta privatiserats, varvid våra skattemedel gått till riskkapitalister i Sverige och övriga världen istället för till samhällsbygget. Välfärden är utsatt för en offensiv plundring av de redan rika.

Det är lätt att klaga på dåliga kommunikationer, på bristen på äldreboendeplatser, på väntetider på akuten, på skral elevvård med mera. Men det är väl självklart att allt detta blir sämre i ett samhälle där samtliga partier utom ett satsar på att göra rika människor rikare istället för att stödja alla människor utifrån deras behov.

Göran Brante, vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons