Insändare

Göran Brante: Ska människor ruttna i fängelser?

Ystads Allehanda, liberal tidning som verkar för humanistiska värderingar, framhåller att icke-dömda människor ska ruttna i fängelser! Kan detta vara sant? Ja, det är faktiskt vad huvudledaren, skriven av Malin Lernfelt, uttrycker den 17 maj.
Politik • Publicerad 23 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De män som självmant lämnade Sverige för att bli en del av terrororganisationen IS får ta konsekvenserna av sitt handlande.
De män som självmant lämnade Sverige för att bli en del av terrororganisationen IS får ta konsekvenserna av sitt handlande.

Det finns två övergripande problem med hennes ledare.

Det första handlar om att innan människor anses skyldiga och blir kallade för mördare, så ska de dömas i en domstol. Det är väl en liberal och human hållning? Det är ett 40-tal svenska medborgare som Lernfelt kallar för mördare innan de är dömda för något brott.

Det är ytterst få som känner någon som helst sympati eller medömkan med IS-medlemmar, och alla avskyr de fruktansvärda brott de begått mot människor. Men som individer är de fortfarande människor och ska ha rätten att behandlas humanitärt utifrån de regler som samhället ställt upp. Vad är det annars för skillnad på oss och dem?

Det andra problemet handlar om var en brottsling ska bli dömd. I det här fallet sitter ett 40-tal svenska medborgare och IS-medlemmar i fängelse inom det kurdiska självstyret, ett område som innefattar delar av Turkiet, Syrien, Iran och Irak.

Självstyret är inte internationellt erkänt, vilket innebär att domar skulle ha låg status. Enligt Lernfelt ska kurderna, de som besegrade IS, fortsatt ha ansvaret och kostnaderna för att ta hand om problemet med IS-fångar.

Man kan naturligtvis mena att personer ska dömas i landet där de begått brottet, vilket vanligen sker. Men vid exceptionella brott som dessa tänker man oftast annorlunda. Efter ambassad-ockupationen i Stockholm 1975, skickade Sverige skyndsamt hem terroristerna för att bli dömda i Västtyskland.

Sverige bör i detta fall ta ansvar för sina egna medborgare. Ta hem dessa personer och ställ dem inför rätta. Det de varit inblandade i bör ses som ett brott mot mänskligheten.

Men problemet med ledaren är främst att YA ändrar ton i den politiska debatten, från en liberal-humanistisk röst, till en vulgär och hatisk sådan. Det var samma problem när Carolin Dahlman skrev för några år sedan, nu har vi nästa röst som främjar hot och hat!

Göran Brante, Vänsterpartist