Insändare

Göran Brante (V): Marknadsekonomin ligger bakom att det saknas intensivvårdsplatser och vattenbombplan

Sverige ,

Under sommaren för två år sedan saknades vattenbombplan. Idag saknas intensivvårdsplatser samt lager av nödvändig materiel under den rådande Corona krisen. Finns det något gemensamt samband mellan dessa två brister. Ja, jag tror det.

Mellan 2007 och 2018 har jobbskatteavdraget minskat statens skatteintäkter med 1017 miljarder. Det är en fullständigt ofantlig summa pengar.

Jobbskatteavdraget har lett till att alla som har inkomst eller näringsverksamhet har fått reduktion av skatten. Det känns naturligtvis bra att få ett antal extra tusen att spendera och det har hushållen gjort under dessa år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Under samma tid har Sverige upplevt en kraftig nedmontering av det gemensamma, vilket kallats effektivisering.

Det har påverkat vård, skola, omsorg och polis, samt flera andra samhälleliga verksamheter som järnväg, post, apotek med flera. Idag är människor med rätta upprörda över vårdköer, lärarbrist och få poliser, samt över dåligt fungerande järnväg, brist på mediciner och begränsad postverksamhet.

Alla är upprörda över saknade vattenbombplan och intensivvårdsplatser.

Det kallas marknadsekonomi, som är en ekonomisk plan för att motverka det gemensamma samhället där varje människa är lika mycket värd, för att istället gynna den enskilde som ”lyckas”. I ett sådant samhälle är individen och inte kollektivet utgångspunkten.

Det som förstörts av marknadsekonomin sedan 80-talet är det solidariska och jämlika Sverige. Fortfarande lever delar av det genom vården, skolan och omsorgen, men idag ökar privata alternativ, vilket syns genom privata sjukförsäkringar och den kraftigt segregerade skolan.

Det finns starka samband mellan det ovan diskuterade. Flyttar man pengar från det gemensamma till det enskilda så får det konsekvenser. Beskrivningen här är samtidigt en förenkling av många komplexa faktorer.

Alla vill ha intensivvårdsplatser, låt oss betala för det.

Göran Brante

Vänsterpartist Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.