Annons
Insändare

Göran Brante (V): Skattemedel ska inte gå till riskkapitalister i Kuwait som äger svenska skolor

Fundering efter Petter Birgerssons ledare i lördags 12 december ”Marknadsskolan kommer alltid att finnas”
Skåne • Publicerad 16 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På marknaden gäller det att kunna räkna.
På marknaden gäller det att kunna räkna.Foto: JESSICA GOW / TT

En av världens bästa skolor fanns i Sverige under 90-talet. Det var ett resultat av jämlikheten i landet och ett skolsystem byggt på likvärdighet.

Det som gjorde Sveriges resultat så höga i ett världsmått, var att de med svagast resultat i Sverige lyckades betydligt bättre jämfört med de svagaste i andra länder.

Annons

Vi hade en mycket hög lägstanivå, vilket även var en garanti för hög demokrati. Skolan var helt enkelt en grund för tillit och jämställdhet.

Detta förstördes snabbt genom skolpengen och friskolereformen som infördes av borgerliga och socialdemokratiska politiker. Marknadsskolan var snart ett faktum.

Den ledde till segregation, glädjebetyg, konkurrens som kostar för kommunerna och att svenska barn inte längre presterar bland de bästa i världen.

Friskolereformen har möjliggjort enorma vinster för ägarna, som nuförtiden främst utgörs av utländska riskkapitalbolag. Det är en väldigt bra affär att äga svenska skolor.

Riskkapitalbolag, vars enda syfte är att skapa höga aktieutdelningar, bryr sig inte om elevers skolresultat. Samma cyniska system finns också inom vård och omsorg.

Om syftet med en verksamhet är vinst så blir kvaliteten inom skola, vård och omsorg bristande (se DN 13 december debattartikel, samt artikel om Ivos kritik mot läkarbolag).

Birgersson försöker i en ledare (12 december) förklara varför marknadsskolan inte kan avskaffas. Hans resonemang har dock en felaktig utgångspunkt.

Det är möjligheten att göra vinst inom välfärdssektorn som ska bort. Skattemedel ska inte gå till riskkapitalister i Kuwait och Kanada, utan återinvesteras i välfärden.

Kommunala skolor kan inte stängas även om elevunderlaget är för litet. Det här innebär att kommunen betalar extra, och förlorar skattemedel, för varje elev som väljer en friskola.

När reformen genomfördes var valet av skola främst tänkt för olika pedagogiska skolidéer. Till och med Carl Bildt (M) menade att en friskola skulle få cirka 15 procent mindre medel än den kommunala skolan, främst eftersom deras uppdrag och ansvar är så mycket mindre.

Annons

Kommunfullmäktiges ordförande i Lomma (M) menar att valfrihetsreformerna är ett misslyckande (Fokus), både vad gäller skola, vård och omsorg.

Nu gäller det att ta bort vinsterna i välfärden och återigen satsa på en likvärdig skola.

Det är förfärligt att Sveriges välfärd har gått från likvärdighet till att i första hand gynna aktieägare och de redan rika.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons