Annons
Insändare

Göran Brante: Varför är inte fler upprörda över främmande makts oinskränkta makt över svenskt territorium

Replik på Klementsson (YA 19 mars), Wästberg (YA 19 mars) och reaktion på Fredrik Sjöstrands reportage på sidan 8 i YA 19 mars. Måns Axkull ska också skrivit en replik på Gudrun Schyman men den var inte publicerad när detta skrivs.
Europa • Publicerad 22 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Soldater från Brittiska Royal Marine 3 Commando avancerar fram längs stranden för att slå ut en fiendeställning vid en uppvisning på Ravlunda skjutfält vid pressträffen i samband med övningen Baltops 2019.
Soldater från Brittiska Royal Marine 3 Commando avancerar fram längs stranden för att slå ut en fiendeställning vid en uppvisning på Ravlunda skjutfält vid pressträffen i samband med övningen Baltops 2019.Foto: Johan Nilsson/TT

Ingenstans berörs det jag påpekat i två insändare (YA 28 februari och 8 mars) om DCA- avtalet.

Sverige får enligt avtalet inte kontrollera vad USA gör eller har placerat på sina 17 baser. Sverige får inte heller kontrollera vad USA för in och ut ur landet.

Annons

Det poängteras även att USA ”ska få obehindrad tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden”, det vill säga de 17 militära anläggningarna.

Är dessa skrivningar i avtalet helt ointressanta?

Varför skriver inte Fredrik Sjöstrand om detta när han ska beskriva vad DCA innebär? Det står hur tydligt som helst i avtalet, går inte att missbedöma.

Är det okontroversiellt att Sveriges regering vill ge främmande makt oinskränkta befogenheter över svenskt territorium? Är inte det näst intill landsförräderi?

Varför är inte fler upprörda över det här? Vad är det jag missförstått?

Göran Brante, Vänsterpartist

Annons
Annons
Annons
Annons