Annons
Insändare

Göran Brante: Varför röstar de som drabbas hårdast av regeringens politik ändå på Sverigedemokraterna?

Regeringen går ut med att det snart ”kan” bli krig, det låter som nära förestående. Finansministern säger att det ”kan” bli skattesänkningar 2024. Vilket i och för sig är lite motsägelsefullt. Ska vi ha skattesänkning på randen av ett krig?
Politik • Publicerad 17 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) .
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) .Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men många blir så klart glada för en skattesänkning, särskilt i dessa dyrtider. ”Kan” nog bli ett par hundra extra per månad och de pengarna behövs. Fast senast var det bara de som tjänade över 40.000 som fick något.

Men om din skatt sänks så bli inte upprörd när unga människor inte får livsnödvändig medicin, när barn inte får nödvändig assistans, när ett rekordstort antal barnfamiljer blir hemlösa, när sjukhus får färre personal, när tågen inte går i tid, när vägarna inte blir plogade när snön kommer. Allt hänger ihop och sänkta skatter leder till mindre pengar åt det offentliga.

Annons

Men en ökning av familjers inkomster är nödvändig. Nästan alla, och särskilt de resurssvaga och de med lön under genomsnittet (38 300 i månaden), har svåra ekonomiska förutsättningar för tillfället.

En del av de som drabbas hårdast av den förda ekonomiska politiken röstar på Sverigedemokraterna enligt VALU (30 procent av de arbetslösa och 27 procent av de med sjuk- och aktivitetsstöd).

Förmodligen är det många SD-röstare som tror att deras besvärliga ekonomiska situation beror på invandringen. Men så är det inte. Det är faktiskt i själva verket tvärtom. Asylinvandringen är en vinstaffär för Sverige som lett till positiv tillväxt, produktivitet, innovation och handel.

Det som delvis fallerat är integrationen. Sverige har låtit utanförskapsområden växa fram. För om man ska sänka skatterna, och det ska man ju när högern bestämmer, så kan man inte satsa så mycket på vård, skola och omsorg.

Sverigedemokraterna som parti stöder alltså inte många av sina väljare, utan de stöder precis som de borgerliga partierna eliten – de redan rika!

Nu meddelas att inflationen sjunkit till 2,3 procent i december. Men leder det till att priserna sjunker? Nej, inte för livsmedel, räntor och elen i alla fall.

Men storbankerna delar ut 90 miljarder till aktieägarna, pengar de fått in genom bolåneräntor. För det är som vanligt även under svåra ekonomiska tider. Vissa tjänar förfärligt mycket pengar. Vilka? Jo, de redan rika! Varför är det så få som är arga över det?

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons