Annons
Insändare

Göran Brante: Vart är vi på väg?

Replik på Petter Birgerssons ledare i YA 25 maj ”Vakna Ygeman, ditt jobb är att veta”.
Politik • Publicerad 7 juni 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman blir överraskad av verkligheten.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman blir överraskad av verkligheten.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns verkligen mycket som fungerar mindre bra i Sverige idag, det har Petter Birgersson rätt i. Själv har jag länge funderat kring detta med förändringen som tycks ske i Sverige och vad som ligger bakom.

Petter Birgersson skriver om ökande korruption och jag kan också se en sådan. Senast i form av Liberalernas nya partiledare som propagerar för fler väktare och samtidigt är ägare av aktier i väktarbolag. Andra exempel är alla de tidigare skolpolitiker som idag sitter i styrelser på marknadsskolor.

Annons

Men trots det så ligger Sverige på en delad fjärde plats efter Danmark, Finland och Nya Zeeland i korruptionsindex (https://www.transparency.org/en/cpi/2021) och på fjärde plats i demokratiindex (https://www.visualcapitalist.com/mapped-the-state-of-global-democracy-2022/). På den punkten är vi inte i botten än.

Den förändring som jag tror har mest inverkan på den allmänna situationen i Sverige, är de ökande ekonomiska klyftorna. Vi är det land i Europa där klyftorna ökar mest. Vad leder det till?

Det leder till att vi får en uppenbar elit, sådana som har mycket höga månadslöner som Volvochefen, höga tjänstepersoner inom förvaltning, politiker som Jimmie Åkesson med flera. Det leder också till så kallat utanförskap, oftast människor med låg ekonomisk standard. Den gruppen har ökat från 7,3 procent 1991 till 14,9 procent 2017.

Den 25 maj kan vi läsa i YA att de sista fast anställda sjuksköterskorna har sagt upp sig, de är missnöjda med arbetsförhållanden och löner. Men chefen för Volvo lastbilar fick 41 miljoner i bonus 2021, främst för att han jobbat så hårt. Jobbar chefer hårdare än sjuksköterskor?

Det är förändring av ekonomisk art som jag ofta tänker på. Jag minns det ganska jämbördiga samhälle som Sverige var, idag upplever jag de ökande klyftorna som skamlösa och upprörande.

En annan förändring Petter Birgersson tar upp är det ökande skjutandet, och det är förfärligt. Det är kopplat till kriminella miljöer i socialt ogynnsamma områden.

All forskning visar att brottslighet ökar ju högre de ekonomiska klyftorna är, samt att det främsta medlet mot brottslighet är sociala insatser för barn i skola och på fritid. Men politiker ropar på hårdare straff fast det inte hjälper enligt forskning.

Det är en annan förändring jag tycker mig se. Att politiker inte längre lyssnar på vetenskapen, gäller till exempel inom klimat- och miljöpolitik. Varför har politiker slutat lyssna på vetenskap?

Det finns mycket mer att säga, men det får jag återkomma till.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons