Annons
Insändare

Göran Brante: Vi vill inte vara med i Nato

Aldrig har ”vi” varit viktigare, enligt Petter Birgerssons ledare i YA 2 februari. Men vilka är vi och vad önskar vi?
Europa • Publicerad 7 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur många av dem vill och kan representera ett större ”vi”.
Hur många av dem vill och kan representera ett större ”vi”.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rent allmänt är det en alldeles för enkel analys och slutledning som Petter Birgersson genomför i sin ledare om ett svenskt medlemskap i Nato. Det finns inte bara svart eller vitt. Ryssland och Putin är idag kolsvart, och Ukraina borde få allt stöd de kan i kriget mot inkräktaren. Men att Ryssland är den största fienden just nu gör inte Nato vitt!

Jag är emot svenskt medlemskap i Nato, inte för att jag stöder Putin, utan för att Nato av flera skäl inte är ett positivt alternativ. Nato, och dess ledande nation USA, är en aggressiv makt som vid flera tillfällen agerat mot folkrätten och humanismen. Även Madeleine Albright pratar om ”we” när hon på en direkt fråga säger att det var värt 500 000 barns liv att attackera Irak (https://www.youtube.com/watch?v=omnskeu-puE). Ska VI bli allierade med DEM?

Annons

Med ett medlemskap så blir VI även allierade med diktatorer. Erdogan den värste är jämförbar med Putin. Orbán i Ungern är den andre. Att bägge dessa herrar, samt Putin, har supportrar i Sverige som på flera sätt styr regeringen gör ju inte saken bättre. Nu dikterar Erdogan vår inrikespolitik, och regeringen jamsar med för att VI ska få bli medlemmar i Nato.

”Vi måste gå med i Nato för att skydda demokratin och för att göra det måste vi förbjuda anti-erdogan demonstrationer i Sverige, kartlägga demonstranter, sälja vapen till en islamistdiktatur, kriminalisera journalistik, och utvisa kurder till tortyr. Är det så svårt att fatta??” (@MetabolicGrift på Twitter, Obs satir!).

Istället kan vi ”vända på steken och kräva att Turkiet friger 273 journalister, domare och oppositionspolitiker för att vi ska gå med i Nato?” (Kurt Friman Twitter).

Jag vill att Sverige ska vara en stark röst i det globala fredsarbetet. Vi ska agera fredsfrämjande, fredsskapande och fredsbevarande på en folkrättsligt förankrad grund. Sverige ska delta aktivt i de samarbeten som ligger till grund för ett sådant arbete. Särskilt tonvikt bör läggas på begreppet ”mänsklig säkerhet”. Det Vi vill jag tillhöra!

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons