Annons
Insändare

Göran Göransson (KD): Jag efterlyser med ödmjukhet i Ystads kommun

Som auktoriserad guide och i nuläget även förtroendevald kan jag inte låta bli att reflektera över sambandet mellan Ystads historiska arv och läget idag.
Ystad • Publicerad 14 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utsikt från termosen. Ystads hamn
Utsikt från termosen. Ystads hamn

Det är lätt att lyfta fram de många unika och intressanta attraktionerna. Mer än 200 års militärhistoria har satt djupa avtryck exempelvis i form av spännande personligheter/skandaler och ett rikt kulturliv/idrottsliv.

Ovanstående är självklart bara något av allt som har format staden och som faktiskt än idag präglar atmosfären.

Annons

Politiken och tjänstemannautövningen är exempelvis traditionell och präglas tråkigt nog av förhållandevis lite nytänkande och utmanande, spännande inslag. Det har vi inte gjort förr eller det går inte är alltför ofta återkommande argument.

Det sägs att det tar generationer innan man blir accepterad, att man måste döpas inte bara i Mariakyrkan utan även under Sprutmönstringen. Skrönor eller ej men nog finns det en stolthet lite utöver det vanliga att vara Ystadsbo.

Rivaliteten till angränsande orter exempelvis talar sitt eget språk. Ystad som regionalt centrum förstärker detta ytterligare.

För att bevara och upprätta bilden av ett attraktivt Ystad har vi valt att kosta på oss en hel del som bidragit till en tuff ekonomi och en hög låneskuld. Simhallen med äventyrsdelen och Arenan är kanske egentligen lite i överkant för lilla Ystad.

I närtid ligger utbyggnaden av hamnen, som självklart tynger ekonomin långt framöver. En investering som egentligen är alldeles för stor för en kommun med cirka 30 000 invånare.

Hamnen är klassad som riksintresse men leder ändå inte till någon finansiering från staten. Det hade varit på sin plats att staten styrt upp och finansierat utbyggnaden av de två hamnarna på Sydkusten.

Trelleborg klassas som Corehamn, vilket gör att Trelleborg och Ystad inte konkurrerar på lika ekonomiska villkor.

Många ser fram emot Hamnstaden, ett projekt som lär ligga ganska långt fram i tiden. Många större svenska hamnstäder har redan skapat dessa stadsmiljöer och Ystad ska ju inte vara sämre.

Vi ska försöka hålla oss i samma division och vara lika duktiga. Det kostar dock tyvärr en hel del pengar att ligga på topp.

Vi har hitintills varit ganska lyckligt lottade vad gäller personalsituationen i kommunen. Trots ett förhållandevis modest löneläge har vi kunnat förlitat oss på kommunens attraktionskraft utan större ansträngningar.

Annons

Kommer detta att fortsätta? Vi upplever faktiskt redan idag svårigheten att rekrytera förvaltningschefer.

Avslutningsvis skulle det vara önskvärt att kommunen hade en något ödmjukare förhållningssätt inför framtiden. Vi är ganska små i det stora hela och har begränsade förutsättningar att spela i för höga divisioner.

En något mer realistisk och ödmjukare syn på det framtida Ystads kommun hade faktiskt varit på sin plats.

Göran Göransson

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons