Annons
Insändare

Göran Göransson (KD): Kommunala subventioner av konkurrerande verksamheter

Varför ska egentligen en kommun, i det här fallet Ystad, subventionera verksamheter, som bevisligen konkurrerar med de privata företagen?
Sjöbo • Publicerad 20 februari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Räfsan, med subventionerad servering som hotar konkurrerande verksamheter, enligt Göran Göransson (KD).
Räfsan, med subventionerad servering som hotar konkurrerande verksamheter, enligt Göran Göransson (KD).

Kommunen konkurrerar inte på marknadsmässiga grunder – näringslivet och kommunen arbetar med andra ord inte på lika villkor.

Detta kan vara hyres/arrendeavtal men också renodlade subventioner exempelvis till mat för allmänheten.

Annons

Tidigare berörde jag Ystads Saltsjöbad och arrendeavtalet, som ska bygga på marknadsmässiga ekonomiska grunder. O´Learys avtal är ett annat. I dagarna kom Räfsan i Glemmingebro upp på agendan.

Jag har full förståelse för att medborgarna vill ha Räfsan kvar. Maten är vällagad och omtyckt, och Räfsan har dessutom blivit en populär mötesplats.

Detta kan dock inte vara tillräckligt skäl för att kommunen ska subventionera maten med 100 kronor per portion och ytterligare 15 kronor för pensionärer. Det finns andra privata aktörer i närheten, vilka ska ha en ärlig chans att konkurrera.

Det hör dessutom till saken att flertalet av gästerna är yrkesverksamma eller medborgare med hygglig ekonomi, som rimligen borde kunna köpa sin lunch på marknadsmässiga grunder. Flertalet på landsbygden, även pensionärer, är bilburna idag och därför kan det inte vara något oöverskådligt problem att förflytta sig till näraliggande platser.

För de medborgare som är i behov av stöd finns faktiskt vårt välfärdssystem, som är tänkt att garantera medborgarna skäliga levnadsvillkor.

I det här sammanhanget vill jag också ta upp skolrestaurangen på gymnasieskolan i Ystad. Det kan inte heller i detta fall vara OK att subventionera privatpersoners lunch exempelvis förtroendevalda, kommunanställda utan anknytning till skolan samt ”fripassagerare” (går in och äter utan att betala).

Ett framgångsrecept för landsbygden skulle kunna vara att enskilda näringsidkare i samarbete med byalag/samhällsföreningar driver verksamheter. Ett exempel på sistnämnda har vi i Torna Hällestad, Lunds kommun, där Samhällsföreningen driver en framgångsrik lanthandel/bageri/restaurang.

Vi Kristdemokrater vill att skattepengarna ska gå till kärnverksamheten samt de medborgare som verkligen är i behov av stöd. Att subventionera företag eller medborgare, som egentligen inte är i behov av någon ekonomisk hjälp är inte försvarbart.

De begränsade resurserna måste styras och användas med transparens och kompetens. Resurserna ska riktas till barn och unga, äldre samt de medborgare som av någon anledning är i stort behov av hjälp.

Göran Göransson

Annons

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons