Insändare

Göran Göransson (KD): När kommunala särintressen tar över

Skåne Artikeln publicerades
STOCKHOLM 20191129
Den nya skylten vid Sveriges kommuner och regioner.
Foto: Henrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20191129 Den nya skylten vid Sveriges kommuner och regioner.

Kommunala självstyrelsen ger de svenska kommunerna stor makt att besluta om en mängd fundamentalt viktiga verksamhetsområden och frågor.

För flertalet förtroendevalda är självstyrelsen självklar och helig. Man försvarar ohejdat självstyrelsen – det finns till och med förslag på kommunalt veto för att kommunerna ska kunna genomdriva sina särintressen.

Exempel på kommunernas ”tunnelseende” har vi i högsta grad i västra Skåne, där vissa kommuner gör allt för att övervältra svåra sociala utmaningar (social dumpning) till andra kommuner. Via olika medier beskriver man självförhärligande sin kommun till paradisöar.

Samtidigt är vi alla starkt beroende av varandra för att kunna fungera. Pendlingen, boende och kriminaliteten är exempel på detta.

Samverkan exempelvis med hjälp av kommunförbund borde vara en självklar väg för att möta utmaningarna. Framtida kommunsammanslagningar lär också bli aktuellt.

Flertalet kommuner är dessutom beroende och berörda av kommunutjämningssystem och statsbidrag, vilka egentligen borde dämpa kommunernas egoistiska agerande.

I ett framtida perspektiv kommer flertalet kommuner att bli ännu mer beroende av staten för att kunna leva upp till ett Välfärdssverige.

Likvärdigheten mellan Sveriges kommuner urholkas successivt, då många kommuner ej kan nå upp till en godtagbar kompetensnivå inom politikerkår och personal.

Resursbristen i flertalet kommuner försvagar självklart likvärdigheten ytterligare, eftersom alltfler kommuner inte klarar sitt ansvar för exempelvis skolan. Det borde därför vara välgörande om det statliga huvudmannaskapet återfördes.

Staten styr redan idag skolan via lagar och förordningar samt olika statsbidrag. Staten kommer ständigt med nya uppdrag för skolan, som sällan genererar ett statsbidrag som täcker den ökade kostnaden fullt ut.

Statsbidragen skapar också en svårhanterbar, kortsiktig ”ryckighet” som gör det nästintill omöjligt att organisera verksamheten långsiktigt.

Många kan vittna om ett Sverige som är på väg att fullständigt tudelas. Inkomstklyftorna ökar inte bara mellan medborgarna generellt utan också i högsta grad mellan olika kommuner och tyvärr även mellan landsbygd och stad.

Denna verklighet kräver mer samverkan och mindre av destruktiv självstyrelse.

Sverige behöver hållas samman nationellt – detta främjas inte av kommunpolitiker, som ”kör sitt eget race” utan hänsyn till grannkommuner och Sverige i stort.

Göran Göransson

KD Ystad

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.