Annons
Insändare

Göran Göransson: Lärorik tid som bun-ordförande är till ända

Mandatperioden i egenskap av ordförande i barn- och utbildningsnämnden har passerat, fyra år som jag verkligen inte vill ha ogjorda. Det har varit en lärorik tid med många minnesvärda händelser att tänka tillbaka på.
Ystad • Publicerad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Göran Göransson tidigare Kristdemokraterna  och ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Ystads kommun.
Göran Göransson tidigare Kristdemokraterna och ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Ystads kommun.Foto: Sprisse Nilsson

Det känns bra att göra ett avslut just nu eftersom nämndens framtida ansvarsområde och ekonomi (skolpeng) kraftigt har ”rumphuggits” utan att för den skull något annat tillförts. Tyvärr känns det framtida bun som en halvmesyr – självklart skulle ansvaret för gymnasium och vuxenutbildningen hamnat i denna nämnd.

Som i andra sammanhang finns det självklart både positiva och negativa sidor att tänka tillbaka på.

Annons

Det som präglat mina fyra år har varit min upplevelse av kompetens och engagemang i verksamheten. Detta märktes inte minst under pandemitiden, då personalen verkligen sattes på prov.

Det var på många sätt en mycket kämpig tid, där kunskap och ”hantverk” verkligen behövdes. Som ordförande kommer man självklart i kontakt med många förtroendevalda och tjänstepersoner. Detta är utan tvivel mycket berikande, vilket om något kommer att bidraga till en viss saknad. Nämnden och dess arbete har känts bra.

Självklart har det funnits sakfrågor, där meningarna har gått isär. Det har trots detta funnits en grundmurad respekt för varandra, där kränkningar gud ske lov lyst med sin frånvaro. Tyvärr har detta däremot inte varit en självklarhet i andra nämnder.

Mitt ordförandeskap började med tragiken kring barnen i Hagestad, som verkligen satte sina spår hos oss alla. Det skapade mycket merarbete men ledde samtidigt till något bättre för Ystads kommun med flera. Tyvärr är jag inte övertygad om detsamma för de drabbade barnen.

Pandemi satte verkligen sina spår även för mig som ordförande. Ordförandebesluten om nedstängningar och distansundervisning kom i en ständig ström. Endast ordförande, sekreterare och någon tjänsteperson var fysiskt närvarande på sammanträdena övriga via Teams - en underlig känsla må jag säga.

Ett roligt och glädjande beslut var alkoholbeslutet på arenan trots surdegar i form av anmälningar och tråkiga kommentarer.

Om något som med facit i hand inte kändes framgångsrikt var min käpphäst och förhoppning om fysisk rörelse dagligen för alla skolelever. Tyvärr stupade denna ambition av schematekniska skäl – åtminstone angavs detta skäl. Hoppas dock att detta kan bli verklighet i ett framtida perspektiv.

Ett annat smolk i bägaren, som ej blev verklighet, var min ambition att besöka enheterna oanmäld och spontant komma i kontakt med personal och elever. Detta föll inte i god jord på administrativ nivå – argumentet som användes var att så gör man bara inte i Ystads kommun, vilket verkligen inte kändes som ett hållbart argument. Pandemin satte stopp för min ambition i annat fall hade jag med säkerhet kämpat vidare med detta.

Avslutningsvis fyra år med rosor och ris som livet i övrigt. Utrymmet tillåter inte flera minnesbilder – jag önskar av hela mitt hjärta förvaltningen och dess personal fortsatt framgång.

Göran Göransson, före detta ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Ystads kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons