Annons
Insändare

Göran Göransson: Nu måste det satsas på projekt utanför stadskärnan

Ska det verkligen vara så svårt att någon gång satsa helhjärtat på projekt utanför stadskärnan?
Ystad • Publicerad 2 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Slänten bakom kiosken riskerar att rasa och nu ska en mur byggas för att förhindra det. Nog borde kommunen passat på att ta itu med de undermåliga kiosk- och toalettbyggnaderna samtidigt, menar Göran Göransson.
Slänten bakom kiosken riskerar att rasa och nu ska en mur byggas för att förhindra det. Nog borde kommunen passat på att ta itu med de undermåliga kiosk- och toalettbyggnaderna samtidigt, menar Göran Göransson.Foto: Carl Johan Engvall

Kåsebergas kiosk och toalettbyggnad i hamnen har väntat på en välbehövlig upprustning under minst sex år.

Investeringen har ideligen skjutits upp och i stället har andra projekt prioriterats. Detta är åter fallet i Treklöverns budget – pengarna går till mindre angelägna överkurs/skrytprojekt i Ystad och faciliteterna i Kåseberga blir allt mer pinsamt undermåliga.

Annons

Nu är vi på gång med att åtgärda rasbranterna i backen, vilket är mycket angeläget - borde då inte det varit på sin plats att också ta itu med ovanstående byggnader. Om man är det minsta rationell och praktisk inser man att det hade varit så mycket smidigare att göra detta samtidigt med åtgärderna i backen.

Tyvärr är det lite si och så med denna drivkraft i kommunens värld. Politiken präglas alltför sällan av rationellt tänkande utan styrs av politiska egenintressen och dolda utfästelser, vilka definitivt inte gynnar kommunen i dess helhet.

Varför är egentligen investeringen i Fritidsparken mer angelägen än Kåseberga? Förvisso ska det inte förnekas att det finns en drogproblematik i parken, men detta kan faktiskt motarbetas på annat sätt.

En annan fråga, som får mig att reagera är vägkorsningen i anslutning till Sandskogens campingplats. Vi som passerar platsen kan konstatera att Trafikverket i samråd med Skånetrafiken bygger tidsenliga och kostsamma busshållplatser i anslutning till korsningen.

Döm om min förvåning när man då inte också kompletterar korsningen med flera körfält för att få en smidigare trafiksituation. Jag påtalade detta i ett ledamotsinitiativ i Samhällsbyggnadsnämnden under förra mandatperioden men tyvärr har detta tydligen blivit en ”hyllvärmare”.

Kåseberga hamnplan, servicebyggnaderna borde rustas upp, anser Göran Göransson
Kåseberga hamnplan, servicebyggnaderna borde rustas upp, anser Göran Göransson

Jag har tidigare påtalat vikten av att kommunen är pådrivande i kontakten med Trafikverket, som har rådighet över genomfartsvägarna. Tyvärr verkar kommunen i många frågor lägga sitt platt fall för Trafikverket.

Vi behöver ett större engagemang och ”jädra anamma” från kommunen sida för att det ska hända något.

Detta gäller i högsta grad den stora och genomgripande frågan om ”Kabusakorset” och trafikens dragning utanför Nybrostrand, Sandskogen och Dragongatan mot väg 19.

Göran Göransson föreslår att Byahuset, som ägs av kommunen blir besökscentrum.
Göran Göransson föreslår att Byahuset, som ägs av kommunen blir besökscentrum.Foto: Sprisse Nilsson

Politiken ska inte bara förvalta utan i lika hög grad om inte högre bidraga till utvecklingen genom att driva på i samhällsfrågor.

Göran Göransson, Löderup. Oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Trafikverket vill bygga om Kabusakorset. för att öka trafiksäkerheten på väg 9.
Trafikverket vill bygga om Kabusakorset. för att öka trafiksäkerheten på väg 9.Foto: Bass Nilsson
vägskylt
vägskyltFoto: Bass Nilsson
Annons
Annons
Annons
Annons