Annons
Insändare

Göran Göransson: Om Ystadsborna visste hur mycket som subventioneras

Under året, som gått, har vi från och till haft en debatt om verksamheter, som är subventionerade av kommunen. Räfsan i Glemmingebro har satt denna fråga på sin spets. Portionspriset för maten till dem äldre är ett annat exempel, som har väckt mycket uppmärksamhet.
Ystad • Publicerad 7 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Final i Swedish Ladies på Sandskogens tennisanläggning för några år sedan. Tennisklubbens lokalstöd minskas och ska fasas ut, detta utan att många politiker ens vissste om att det fanns, enligt Göran Göransson
Final i Swedish Ladies på Sandskogens tennisanläggning för några år sedan. Tennisklubbens lokalstöd minskas och ska fasas ut, detta utan att många politiker ens vissste om att det fanns, enligt Göran GöranssonFoto: Mark Hanlon

I debatten får man i första ögonblicket intryck av att subventioner är något ovanligt och stötande och ska arbetas bort med alla medel. Jag vill påstå att kommunen stödjer en mängd verksamheter.

Om medborgarna visste hur mycket verksamhet, som kommunen subventionerade, skulle man säkert både häpna och reagera.

Annons

Hur skulle exempelvis föreningsrörelsen, idrottsrörelsen, kulturverksamheten klara sig utan stora kommunbidrag i form av kommunala anläggningar, lokalbidrag, verksamhetsbidrag och så vidare.

Tennisklubben i Ystad har exempelvis under mer än tio år fått ett lokalbidrag på 800 000 kronor per år. Att detta belopp varje år betalats ut utan flertalet förtroendevaldas kännedom gör frågan ännu mer häpnadsväckande.

Efter tolv år har det kommit upp till ytan, då bidraget plötsligt skulle fasas ut. Barn- och utbildningsnämnden ska tydligen finansiera utfasningen, vilket är i sin ordning, eftersom det bevisligen handlar om fritidsverksamhet.

Det ska dock understrykas att några speciella pengar för detta har inte flyttats från samhällsbyggnadsnämnden. Inte heller har någon ärlig politisk samverkan förts om detta, vilket är beklämmande.

Arrenden och lokalhyror i kommunens fastigheter är ett annat område som knappast alltid är transparent och marknadsmässigt. Det kan självklart finnas skäl att subventionera dessa men då ska också dessa vara väl dokumenterade och transparenta.

Kommunens subventioner är med andra ord en ”snårskog”, som är väldigt svårt att förstå och överblicka. Det är inte okey att inte ens de förtroendevalda har grepp om detta – det är faktiskt politiken som ytterst beslutar och ansvarar för målen och ekonomin.

Detta förutsätter att det råder full transparens mellan verksamheten och politiken. Tyvärr är så inte alltid fallet, vilket exemplet med bidraget till tennisklubben visar.

Vi behöver kartlägga vad som utbetalas i bidrag, subventioner men också vilka avtal som finnes. När vi väl har denna bild klar för oss kan vi också ta ställning till hur vi ska prioritera i subventionsfloran.

Idag kan vi inte detta och därför blir inte heller debatten faktabaserad utan styrs av känslomässiga överväganden och särintressen.

Göran Göransson, partilös och bunordförande i Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons