Annons
Insändare

Göran Göransson: Per-Olof Lind saknar känsla för landsbygden

Förra veckan kom beslutet från förvaltningsrätten om att kommunal restaurangverksamhet stred mot lagen. Jag har ingen anledning att kommentera detta beslut men däremot hur sakfrågan har hanterats av ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Per-Olof Lind (L).
Glemmingebro • Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Räfsans bykrog i Glemmingebro.
Räfsans bykrog i Glemmingebro.Foto: Cia Karlsson

I vanlig ordning har ärendet skötts mycket oprofessionellt. Att inte klara av rågången mellan rollen som privatperson och jävig förtroendevald vid ett överklagande är högst bekymmersamt.

Som ordförande har jag att acceptera ett demokratiskt beslut i nämnden om än det strider mot min egen uppfattning. Som ledamot/ordförande kan jag ju alltid reservera mig eller anmäla en avvikande mening i en protokollsanteckning.

Annons

I Räfsan-ärendet hade det däremot varit i sin ordning att en privatperson hade valt att överklaga beslutet om Räfsan.

Man kan fråga sig vilken roll ordförande ska ikläda sig i den fortsatta processen. Är det som privatperson eller ordförande – blir det då också en jävsituation?

Omtanken om Thairestaurangen i Glemmingebro är verkligen patetisk. Att jämföra denna restaurang med Räfsan är som att jämföra äpplen med päron.

Ordförande säger sig värna om en privat näringsidkare på Räfsan. Frågan är hur ärligt menat detta är eller finns det en annan agenda delvis dold i detta uttalande.

Detta kommer upp till bevis, om hyresnivån blir realistisk eller ej. Tyvärr har vi dåliga erfarenheter från tidigare tillfällen.

Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden har vid ett flertal tillfällen hamnat i blåsväder för sin hantering av sakfrågor, där han med gott stöd av vice ordförande ”dribblar” med ärenden.

Vi kan verkligen ställa oss frågan om lagligheten i flera av dessa frågor. Vad gäller Räfsan är det plötsligt väldigt viktigt att följa lagen.

Tyvärr kan jag inte annat än sälla mig till de kommuninvånare som anser att ordförande fullständigt saknar känsla för landsbygden. Tyvärr agerar vederbörande i flertalet frågor mer eller mindre medvetet mot landsbygden.

Ett av många exempel just nu är belysningen på landsbygden, där denna i vanlig ordning ”slirar” med verkställigheten. Detta lär inte hända inne i tätorten, där ordförande snarare verkar vara mer angelägen om att tillmötesgå vissa privatpersoner och företag än att värna om kommunen i dess helhet.

Att få paddelbanorna i Nybrostrand till en landsbygdsfråga och en fråga om vikten av ideell fritidsverksamhet är åter ett sätt att dribbla bort huvudproblemet nämligen hur tennisklubbens ordförande/styrelse obstruerar mot kommunen genom att bedriva verksamhet i strid mot regelverk och lagar.

Annons

Avslutningsvis kan jag konstatera att likheten med Grönköping återigen bekräftas – minoritetsstyret med Per Olof Lind i spetsen fortsätter tyvärr att förstärka och hålla Grönköping levande.

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons