Annons
Insändare

Göran Göransson: Som arrendator i Sandskogen kunde jag också valt den egoistiska vägen

Bra att Per-Olof Lind (L) ger sig till känna i den något infekterade debatten om Sandskogen. Fattas bara – han har ju som ordförande själv initierat frågan om tilläggsavtal.
Ystad • Publicerad 16 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Också bra att Per-Olof Lind beskriver villkoren, vilket egentligen inte är något nytt – dessa har väl varit gällande sen lång tid tillbaka.

Annons

Vi är däremot inte överens om arbetsgången och inte heller om beskrivningen av att vi bidrar till en ”kollektiv bestraffning”.

Möjligen borde kommunen och dess ansvariga tjänstepersoner och politiker känna det som en symbolisk bestraffning, då man inte tagit sitt ansvar i frågan.

I min värld måste det skapas ordning och reda innan man initierar några förändringar – detta genom att inventera och åtgärda överträdelser.

Förvisso tar detta tid men är inte på något sätt övermäktigt vare sig ekonomisk eller praktisk för kommunen.

Man ska verkligen inte bygga vidare på något, som redan vilar på tvivelaktiga grunder.

Om Per-Olof Lind nu så gärna vill tillmötesgå villaägarna varför tilläggsavtal till redan befintliga avtal. Låt oss villaägare i stället få förhålla oss till ett nytt generellt avtal, som självklart gäller oss alla och inte bara dem som ansöker om detta.

Det låter väldigt enkelt när du beskriver genomförandet av ett tilläggsavtal. Mig veterligen kommer det inte att bli så.

Förändringen ha ju testats tidigare i förhållande till områdesbestämmelserna, vilket överklagades och till slut hamnade i regeringsrätten, som resulterade i ett avslag. Vad är det som gör att du tror att det skulle innebära något annat den här gången?

Treklövern argumenterar för att ni genom att säga nej till en inventering också sparar resurser, vilket låter något patetiskt. I andra sammanhang verkar man då inte spara. Konsulttjänster och tjänstetillsättningar på chefsnivå verkar det inte vara någon hejd på. Galna tillsättningar dessutom, som kostar oss mycket pengar i form av avgångsarvoden.

Vad kommer då detta förslag att kosta med en juridisk process i likhet med tidigare, som följd?

Annons

Jag i likhet med flertalet arrendatorer vill faktiskt ha ordning och reda i skogen. Jag vill påstå att alla vinner på detta i slutändan.

Det finns många intressen som ska beaktas – vi arrendatorer är faktiskt bara en av många intressegrupper, som ska hörsammas. Jag som arrendator kunde ju valt den lätta egoistiska vägen i överensstämmelse med villaägarföreningens filosofi.

Jag ser dock inte minst i egenskap av förtroendevald också andra värden/intressen att värna om och kämpa för. Förhoppningsvis finns det flera arrendatorer och politiker, som känner detsamma.

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons