Annons
Insändare

Göte Lundqvist: Att sälja sig för en grynvälling

Vi skattebetalare har med sett fram emot en förklaring till att Ystads kostnader för larm har ökat från 14 miljoner år 2011 till 44 miljoner år 2023.
Ystad • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kostnaderna för Ystads kommuns larmavtal har ökat under flera år. Förra året fakturerade Securitas 44 miljoner kronor.
Kostnaderna för Ystads kommuns larmavtal har ökat under flera år. Förra året fakturerade Securitas 44 miljoner kronor.

En orsak som har framförts i media och av politiker är att larmföretaget har mutat tjänstemän och att dessa därför låtit kostnaderna skena.

Två tjänstemän har fått sluta och är nu åtalade för mutbrott bestående i resor till bordershop i Tyskland och middagar i Sverige – som mest 10 000 kronor under en följd av år. Om detta skulle vara förklaringen till skenande kostnader är det att sälja sig för en grynvälling.

Annons

Förklaringen står inte att finna i dessa oegentligheter utan måste sökas på annat håll. Vem har gjort analysen av säkerhetsbehovet? Vem är ansvarig för upphandlingen? Vem har ansvar för kontroll av levererad säkerhet? Finns det ingen funktion som slår larm när kostnader för en verksamhet skenar?

Vad har kommunstyrelsen, under vilken tjänsten hör hemma, gjort.

Nu kommer rättsväsendet att upptas av en bagatellartad förseelse som kanske leder till ett litet bötesbelopp och till ytterligare kostnader för skattebetalarna.

Vi skattebetalare väntar på politikernas förklaring till slöseriet med skattemedel.

Göte Lundqvist, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons