Annons
Insändare

Göte Lundqvist: Det var Moderaterna som drev frågan om hamnutbyggnaden

Många minns Hamnupproret motstånd mot en utbyggnad av hamnen. Frågan var om Ystad skulle kunna behålla trafiken till Polen, som på sikt krävde länge kajer och större djup för framtida fartyg, eller om vi skulle nöja oss med trafiken till Bornholm.
Ystad • Publicerad 4 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här monterar betongarbetare armering för krönbalken på kajen med hjälp av dykare och en kran.
Här monterar betongarbetare armering för krönbalken på kajen med hjälp av dykare och en kran.Foto: Sprisse Nilsson

Fullmäktigeledamöterna, utom miljöpartisterna, var eniga om en utbyggnad. Moderaterna var de som främst drev frågan.

År 2008 var den nya översiktsplanen som möjliggjorde hamnutbyggnaden klar. Planen överklagades av Hamnupproret ända upp till miljööverdomstolen som i augusti 2009 avslog överklagan.

Annons

Alltsedan dess har utbyggnadsplanen fullföljts, med inköp av Lantmännens anläggning 2017 för 63 miljoner, fram till det slutliga beslutet som fattades i fullmäktige 2018.

Vid denna tidpunkt var den nu styrande treklövern i minoritet och ville inte ta ansvar för alla tidigare beslut och kostnader som dessa haft för kommunen och röstade mot en utbyggnad.

I dagens Ystads Allehanda förs en diskussion huruvida EU-bidraget om 250 miljoner till kommunen kommer att betalas ut eller inte.

Vårt moderata kommunalråd frånsäger sig då allt ansvar för hanteringen och uttalar enligt tidningen ”Jag är glad att vi redan 2018 var tydliga med var vi stod politiskt”. Så talade Zarathustra.

Göte Lundqvist, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons