Annons
Insändare

Göte Lundqvist: Jag vill slippa dö i ensamhet

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat Ystads särskilda boenden och kommit fram till att det finns flera allvarliga brister.
Ystad • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalen inom äldreomsorgen i Ystad saknar tillräcklig kunskap och kan för lite svenska. Det leder till brister som hotar skada de äldre.

Risk att människor kommer till skada, låg kompetens hos personalen, brister i dokumentation, hantering av läkemedel och så vidare. Ingen skugga ska, enligt Ivo, falla på enskilda medarbetare utan i stället återfaller kritiken på arbetsgivaren – kommunens politiker.

Den allvarligaste anmärkningen är ”att det endast sällan eller bara ibland planeras för att patienterna inte ska behöva dö ensamma.”

Annons

Kritiken från Ivo är skrämmande för mig som i år fyller 85 år och kanske är en av de som inom kort ska vårdas på ett av Ystads särskilda boenden och till sist lämnas att dö ensam.

Jag och andra äldre vill veta vad kommunens styrande politiker, moderater, sverigedemokrater, liberaler och kristdemokrater anser om kritiken och vilka åtgärder de tänker vidta för att vi ska få en värdig behandling på boenden och slippa dö i ensamhet.

Göte Lundqvist, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons