Annons
Insändare

Göte Lundqvist: Styret verkar inspirerat av Ebberöds bank

Den nya skandalen i Ystad, har liksom den mest omskrivna, koppling till regementet.
Ystad • Publicerad 16 december 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tavlan med skånska dragoner är stor och svår att hitta en lokal till.
Tavlan med skånska dragoner är stor och svår att hitta en lokal till.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den första skandalen inträffade under förra seklet då överste Björnstjernas hustru inte kunde komma överens med hustrun till kapten Berling om vem som skulle ha kaffekalas för vem.

Den som nu är på gång handlar om kommunens oförmåga att hantera Ystads militära historia som började i slutet av 1700-talet då en ryttartrupp ur Mörners husarer förlades till Ystad och slutade med att Lv4 och P7/Fo 11 lades ner 1982.

Annons

Min egen tjänstgöring under 35 år vid regementet speglas i det nu nedläggningshotade militärmuseet.

Min första tjänstgöring som ny furir i början av 1960- talet var som instruktör vid pansarvärnsrobotutbildningen och min sista insats var att, som pensionerad försvarsområdesstabschef, ordna den monter som visar regementets robotutbildning.

Museet invigdes i april 2001 i lokaler som då inköpts av en pensionerad reservofficer vid regementet. Hyran var modest och många före detta anställda och medlemmar i frivilligorganisationer lade ner ett stort oavlönat arbete för att spegla stadens militära historia.

Även dragonsamlingen som tidigare förvarats i en flygel till konstmuseet, bekostad av Charlotta Berlin, ställs nu ut i museet.

Vid ägarens död såldes byggnaden till kommunen som i sin tur sålde den vidare för dubbla priset till ett fastighetsbolag – bättre att hyra än att äga. Styret i Ystad har en sådan devis inspirerad av Ebberöds bank.

Nu är museet uppsagt och blir husvillt – så även dragonsamlingen som kommunen har ett formellt ansvar för.

Att Ystad inte kan vårda sin flerhundraåriga militära historia är en skandal. Att flytta dragonsamlingen till Tomelilla, som antyds i torsdagens Ystads Allehanda, gör att kommunens tillkortakommande blir permanent.

Göte Lundqvist, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons