Annons
Insändare

Gudrun Schyman: Sverige – från alliansfritt till att bli måltavla för rysk aggression

Thomas Klementsson, Ystad, har läst min insändare om de planerade USA: baserna på bland annat Ravlunda. Han tycker i YA-inlägget 19 mars ”Att beskriva Österlen som laglös amerikansk militärbas är sann desinformtaion” att det är ”desinformation” och menar att jag och andra ”fredsälskare” har blivit Putins megafon.
Europa • Publicerad 21 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amerikanska övningar på Ravlunda skjutfält kommer att bli vanliga i framtiden.
Amerikanska övningar på Ravlunda skjutfält kommer att bli vanliga i framtiden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Eftersom jag i insändaren hade med alla länkar till regeringsunderlag så kan alla läsa på och bilda sig en egen uppfattning.

Självklart handlar det om det säkerhetspolitiska läget, det kan vi vara överens om, men jag kan försäkra Thomas Klementsson att alla är inte lika tacksamma för den utveckling vi nu ser.

Annons

Sverige har gjort en total omsvängning i utrikes- och säkerhetspolitiken det senaste decenniet. Från att ha baserat politiken på militär alliansfrihet (med en egen militär förmåga,) och en utrikespolitik inriktad på fredliga relationer, har Sverige svängt.

Den nya inriktningen går från Värdlandsavtalet från 2014, till medlemskapet i Nato 2024 och nu i det i december undertecknade DCA-avtalet. Avtalet ger USA obehindrad tillgång till 17 baser från norr till söder.

USA-militär har redan innan avtalet medverkat på internationella NATO-övningar på Ravlundafältet. Här undervisning i minröjning vid Baltops 2022. Det nya avtalet ska ge utökade möjligheter till att utnyttja svenska anläggningar, och slå fast ett juridiskt ramverk för närvaron.
USA-militär har redan innan avtalet medverkat på internationella NATO-övningar på Ravlundafältet. Här undervisning i minröjning vid Baltops 2022. Det nya avtalet ska ge utökade möjligheter till att utnyttja svenska anläggningar, och slå fast ett juridiskt ramverk för närvaron.Foto: Ulrika Wangel

Baserna ska husera övningar, rotation av stridskrafter, lagring av krigsmateriel, vara bas för operationer utanför Skandinavien – allt utan att det krävs tillstånd från svensk sida.

”Militärt blir Sverige en vasall till USA”, skriver Sven Hirdman, före detta statssekreterare på försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva i tidningen Arena, Sverige en frontstat för Nato och USA mot Ryssland | Dagens Arena.

Sven Hirdman kan knappast anklagas för att vara ”Putins megafon”.

Han påpekar att DCA-avtalet står på egna ben och alltså inte är beroende av Nato-medlemskapet. Så varför ett avtal? Helt utan demokratisk debatt?

Visst har den säkerhetspolitiska situationen i Europa förändrats dramatiskt men, menar Sven Hirdman, är det verkligen så att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina innebär att det militära hotet mot Sverige ökat i form av ett isolerat och oprovocerat ryskt anfall mot Sverige? Eller mot ett annat medlemsland i EU eller Nato?

Tror man det är det logiskt med avtalen, menar Sven Hirdman. Själv menar han att ”Ukraina utgör inget prejudikat för ett ryskt anfall på Sverige” men ser samtidigt att det finns risk för en förvärrad stormaktskonfrontation i Europa och att det, av misstag eller ej, kan leda till ett nytt världskrig. Och då, till följd av de nya avtalen, både med Nato och USA, ”blir Sverige en frontstat för USA och Nato gentemot Ryssland”.

Sven Hirdman pekar på att Natos och USA:s ökade militära närvaro i Sverige (och Finland), med militär personal och utrusning på våra territorier, för utnyttjande också utanför våra länder, kommer att öka spänningen och göra oss till direkta måltavlor för Ryssland.

Så Thomas Klementsson och andra som kanske känner sig trygga med nuvarande och kommande avtal kanske ska fundera på om det inte i själva verket är så att vi som land gått från en relativt trygg tillvara som alliansfria till att bli måltavla för rysk aggression och ett uppmarsch-område för USA.

Annons

Allt detta borde vi naturligtvis ha fått diskutera och debattera innan besluten fattas. DCA-avtalet ska beslutas i riksdagen innan sommaren. Remisstiden går ut på måndag. Alla kan svara. Vi ses på möte på fredag!

Gudrun Schyman, Gladsax

Annons
Annons
Annons
Annons