Annons
Insändare

Gunilla Olsson (S): Att lägga ut dimridåer

Samma dag, 29 februari, som kommunalrådet Kristina Bendz M) insändare om Ystads kommuns ekonomi fanns i YA, hade Dagens Nyheter en understreckare (av L Andersson) där det talades om så kallad dubbelbindning.
Ystad • Publicerad 4 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.Foto: Mark Hanlon

Begreppet används i socialpsykologin för att beskriva sätt att kommunicera för att utöva makt genom motsägelsefullhet, genom att ge både för lite och för mycket information.

Kristina Bendz tycks vilja förklara de märkliga turerna kring ekonomin 2019, då budskapet hela året var att läget var katastrofalt, att ekonomin gick mot undergång efter år av vanstyre och krävde stora besparingar. För att sedan plötsligt, till slut, vända till ett soligt plusresultat.

Annons

Samtidigt ger Kristina Bendz intryck av en trött, i egna ögon mycket kunnig pedagog som talar till en mindre begåvad lärjunge (Kent Mårtensson 27 februari): ”Jag har försökt förklara…”, ”Det är inte alltid så lätt att förstå…”, ”Kent Mårtensson borde veta…”, ”Repetition är kunskapens moder…”.

Allt buller i tomma tunnor har i själva verket handlat om ett underskott på någon bråkdel av hela budget 2018.

Anvisningar för redovisning/bokföring har senare ändrats genom någon annans ”rekommendationer”, uppger nu Kristina Bendz. Vad innebär detta ord?

Hur skulle nämnderna kunna ta ansvar för sina uppdrag 2019 utan kunskap om fakta? Det skyms av osammanhängande ord och siffror! Det är för mig ett utmärkt exempel på dubbelbindning. Tack för den lärdomen!

Gunilla Olsson (S)

Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons