Annons
Insändare

Heba Abdulkarim: Våra barn har mött 19 nya ansikten på ett och ett halvt år

Idag har vi ett problem i förskolan och då väljer man istället att höja procenten med antal barn per pedagog. Jag skulle vilja få förklaring av de ansvariga i Skurups kommun kring vad man baserar detta på och hur man tänker.
Skurup • Publicerad 16 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På Vångens förskola i Skurup oroas föräldrar över stora barngrupper med för få pedagoger och för många nya vikarier.
På Vångens förskola i Skurup oroas föräldrar över stora barngrupper med för få pedagoger och för många nya vikarier.Foto: Ann-Louise Olander

Ulrika Fridh uppger att hon inte är insatt i hur situationen är på Vångens förskola i Skurup.

Mitt svar är enkelt: situationen är oroväckande, min son och andra barn på avdelningen har behövt möta 19 nya ansikten och 19 nya namn på 1,5 år.

Annons

Det har endast varit en personal som funnits där under hela perioden. Innan jul beslutades det att ytterligare en personal ska sluta och istället börjar en annan personal som har varslats och kommer endast jobba till maj 2024, fyra månader och sen nytt byte om inte fler. Hur kan man inte vilja kännas vid detta? Dessutom innebär ny personal ytterligare mer ansvar på ordinarie personal.

Enligt Ulrika Fridh kan problemet lösas genom att barngrupper slås samman och att personal rör sig över avdelningar. Min fråga är: varför ska barn anpassa sig till förskolan istället för ni ska göra anpassningar för barnen och att våga ifrågasätta varför man gör som man gör?

Man vill att barn från ett års ålder ska flytta på sig. Träffa nya människor och vara flexibla, varför? När man istället kan ha mer personal och en annan form av trygghet.

Ska inte våra barn vara trygga?

Studier och forskning pekar på att barn som är trygga och har tydliga rutiner har bättre förutsättningar att lära sig och lättare att ta till sig information och kunskap. Man behandlar barnen som att de går på universitet och kan vara flexibla dag in och dag ut för detta är inget undantagsfall.

Personal ska inte behöva gå på knä och täcka för varandra. Personal ska inte ha skuldkänslor för den är sjuk eller behöva vabba för man vet att ens kollegor kommer få det tufft. Personal ska lägga tiden på barnen.

Det är oerhört oroväckande att Skurups kommun inte vill satsa och prioritera våra barn och därmed brista enligt barnkonventionen artikel tre och sex som säger att alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnens bästa och att barn har rätt till utveckling. Barnkonventionen ska följas i Sverige.

Flera föräldrar och pedagoger från olika förskolor i Skurups har hört av sig och uppgett att liknande problem finns över kommunen.

Mitt svar är: våga agera, bara för att detta fenomen finns i flera förskolor i Skurup betyder det inte att det är acceptabelt. Agerande behövs för att förändring ska ske.

I grund och botten tror jag vi alla strävar mot samma mål. Att se till våra barns bästa och en dräglig arbetssituation för de anställda som arbetar med våra barn.

Annons

Heba Abdulkarim, Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons