Annons
Insändare

Henrik Fritzon och Cecilia Magnusson-Svärd: Oacceptabla väntertider och arbetsmiljöer

Sedan i maj har över 1000 personer som sökt akut vård i Ystad fått vänta så länge att de behövt tillbringa mer än tolv timmar på akutmottagningen. Det har hänt att äldre människor fått ligga på britsar i ett dygn. Detta trots att målsättningen varit att de flesta patienter ska lämna akuten inom fyra timmar.
Skåne • Publicerad 30 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad sjukhus
Corona
Covid19
smitta
Pandemi
Akuten
Ystad sjukhus Corona Covid19 smitta Pandemi AkutenFoto: Mark Hanlon

Personalen får vårda patienter som borde ha varit inlagda på en vårdavdelning om det hade funnits plats, samtidigt som de tar hand om akut sjuka människor. Nu vittnar Vårdförbundet dessutom om att patienter ramlar ur sängar eller faller i korridoren, för att personalen inte hinner ha tillräcklig uppsikt.

Att det ser ut så här i sjukvården är helt oacceptabelt. Alliansen styr Region Skåne sedan förra valet och har naturligtvis det yttersta ansvaret för situationen.

Annons

I vintras gjorde Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal en anmälan till Arbetsmiljöverket, där de beskrev hur vårdplatsbrist och underbemanning skapar en ohållbar arbetsmiljö, och tidigt i våras föreslog vi socialdemokrater en handlingsplan för akuten.

Nu har det gått så långt att Arbetsmiljöverket hotat lasarettet med vite, om inte fler patienter ges plats på vårdavdelning inom fyra timmar efter inskrivning och om man inte ökar bemanningen på akuten.

Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att människor ska få vänta tolv timmar när de söker vård akut och att personalen ska vara konstant stressad. Vi får inte vänja oss vid det som det nya normala, för det är ingen naturlag, utan resultatet av politiskt beslutade sparkrav. Det betyder att det också går att föra en annan politik, som ger förutsättningar för en tillgänglig vård och arbetsplatser där människor mår bra.

Vi socialdemokrater går till val på att öka tillgängligheten och förbättra arbetsmiljön för de anställda. Om vi får förtroendet att leda Region Skåne vill vi att 100 nya medarbetare ska anställas på lasarettet i Ystad under nästa mandatperiod och vi vill genomföra insatser för en förbättrad arbetsmiljö.

Vi vill även göra lasarettet mer attraktivt som arbetsplats genom ett nattillägg för sjuksköterskor, som finns på flera andra skånska akutsjukhus. Med fler medarbetare och en hållbar arbetsmiljö kan ytterligare vårdplatser öppnas och fler patienter få vård i tid.

Henrik Fritzon (S), oppositionsledare

Cecilia Magnusson Svärd (S), andre vice ordförande Ystad sjukhusstyrelse

Annons
Annons
Annons
Annons