Annons
Insändare

Hundra år av demokrati

Många texter och många föreläsningar om betydelsen av 1919 har vi tagit del av i sommar på Hamnsplanens Frukostmöten.
Simrishamn • Publicerad 30 juli 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Frukostmötena på Hamnplan i Simrishamn har gett oss många insikter om demokratins framväxt. (denna bild från mötet med Cecilia Udéen i början av juli.
Frukostmötena på Hamnplan i Simrishamn har gett oss många insikter om demokratins framväxt. (denna bild från mötet med Cecilia Udéen i början av juli.

Flera menar att året då riksdagen röstade igenom kvinnlig rösträtt också var starten för ett nytt steg i en utveckling mot demokrati, jämlikhet och en mera solidarisk politik i Sverige och andra länder.

Vi har också påmints om hur mycket gammalt tankegods som finns kvar. Som vi trodde försvunnit men som återvänt.

Annons

Det är nu 100 år sedan, och rimligt att vi reflekterar över vad som hänt.

Tillsammans med många andra har jag utbildat mig om bland annat detta vid föreläsningarna som arrangerats av den ideella föreningen Frukostföreläsningar vid Hamnplan i Simrishamn.

Liberalen Per Svensson har berättat om sina erfarenheter som journalist från kriget på Balkan. Om människors lika värde. Folkmordet på muslimer. Drog paralleller till hur det bruna Skåne formades under 20- och 30-talen. Hur akademikerna och godsägarna här motsatte sig kraven på jämlikhet, rättvisa och solidaritet med till exempel de i Nazityskland förföljda judarna. Hur och varför dessa tankar fortfarande lever.

Författaren och dokumentärfilmaren Erik Sandberg berättade om den försvunna skatten. Förklarade hur jämlikhetspolitiken förändrats. Hur vi under 50 år, från 1920 till 1970, minskade skillnaden i skattebörda mellan arbete och kapital. Hur vi genom socialdemokratisk fördelningspolitik utjämnade klasskillnaderna i Sverige. Skapade ett mer solidariskt samhällsklimat. Hur vi under de senaste 30 åren (ibland genomfört av Socialdemokrater) genom slopad arvsskatt, slopad förmögenhetsskatt, minskad fastighetsskatt och nu slopad värnskatt flyttat tillbaka skattebördan till löntagaren. Medan kapitalägaren och bolagsägaren i Sverige gynnas av ett av västvärldens förmånligaste skattesystem.

Journalisten och författaren Ulrika Knutsson berättade om högerns motstånd mot den allmänna rösträtten. Mot kvinnors rösträtt. Hur till och med kungen ingrep och tog Högern i örat. ¨Allmän rösträtt är bättre än revolution ¨ . Han hade packat resväskan. Hur den liberale statsministern Edén med stöd av socialdemokratin till slut lotsade igenom ¨en medborgare – en röst¨. Lotsade fram demokratin.

Men hon berättar också om insikten att demokratin som form är en sak. Men formen räcker inte – det krävs innehåll.

Det tog lång tid innan kvinnor röstade i samma utsträckning som män. Innan patriarkala strukturer på allvar utmanades.

Det tog lång tid innan marginaliserade grupper, psykiskt sjuka, funktionsnedsatta, fångar… fick rösträtt. Hur kampen med att fylla demokratin med innehåll behöver fortsätta.

Tacksam för att Frukostföreläsningarna på Hamnplan i Simrishamn finns. Så att till exempel frågan om hur vi förvaltar liberalen Edéns och socialdemokraten Brantings arv från 1919 lever.

Hasse Bengtsson (s)

Annons

Gärsnäs

Annons
Annons
Annons
Annons