Annons
Insändare

I Sverige talar vi svenska

Svar på insändare från Pär Moberg (V) 23 augusti i YA ”Lars Nyströms agerande skadar Skurups kommun”.
Skurup • Publicerad 27 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars Nyström (SD) är kritik till att kommunen betalar för tolkkostnader även efter att personen som behöver tolk bott mer än två år i Sverige.
Lars Nyström (SD) är kritik till att kommunen betalar för tolkkostnader även efter att personen som behöver tolk bott mer än två år i Sverige.Foto: Mark Hanlon

Pär Moberg och Vänstern upprörs över att jag och Sverigedemokraterna i Skurup driver frågan om att nyanlända ska lära sig att prata svenska i Skurup och Sverige.

Nyanlända som kommer till Skurups kommun får tillgång till gratis SFI för att lära sig svenska och även hjälp med tolk, med målet att lära sig svenska.

Annons

Det stora flertalet nyanlända lär sig svenska och gör sitt bästa för att komma in i det svenska samhället, vilket vi ser som positivt.

Att ha tillgång till tolk år ut och år in gör att pengar som kunde gått till välfärden i Skurups kommun, som till exempel satsningar på skolorna och omsorgen av våra äldre, istället går till nyanländas tolkkostnader.

Vi Sverigedemokrater tycker att det är rimligt med att det finns en bortre gräns för rätten till gratis tolk för nyanlända på två år, vilket också är den bortre gräns som kommuner får etableringsstöd från Migrationsverket för.

Ska det fortsätta att vara gratis med tolk även efter denna tid så skulle jag gärna vilja veta var Pär Moberg (V) tar dessa pengar ifrån? Är det från skolan eller äldreomsorgen, vem ska betala?

Att ställa krav på att nyanlända lär sig svenska anser vi är ett rimligt krav då de får tillgång till gratis SFI, gratis boende (i en del fall till och med villaboende), gratis skola, gratis sjukvård och omfattande bidrag.

Anser (V) att gratis tolk ska vara en livslång förmån som svenska skattebetalare får stå för?

Lars Nyström (SD)

Oppositionsledare Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons