Annons
Insändare

Ingemar Hansson: Historien har visat att upprustning inte leder till fred

Risken för krig på svenskt territorium är överhängande? För det måste ju vara bevekelsegrunden för alarmistiska krigspropåer. Låt oss till fundera över hur situationen faktiskt ser ut och hur saker och ting kan tänkas utvecklas med tanke på Emma Jaensons krönika på YA:s ledarsida 11 januari ”Sverige har fostrat en generationvuxna barn”.
Politik • Publicerad 17 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För högt tonläge?
För högt tonläge?

Krig i Sverige! Vi ska som tidigare genom historien vara rädda för Ryssland.

Ryssland har relativt nyligen angripit grannlandet Ukraina och efter snart två år har Ryssland, trots stark militär överlägsenhet, inte lyckats avsluta denna ”specialoperation”. Resultatet är däremot att det ukrainska folket fått utstå och utstår ofattbart lidande.

Annons

Nu ska jag som svensk medborgare känna en oerhört stark oro för detta hot.

Jag känner verkligen stark oro men då för ryska trollfabriker, som söker lura i oss en massa desinformation och rena lögner, vilket ska få oss att inte längre tro på demokratin och demokratins möjligheter. Det är en stor risk, det är faktiskt farligt och det händer nu. Men det är inte krig.

Att som Jaenson uttrycka sig med ett lätt löje över folks i gemen, barns inte minst, oro över den på Folk och Försvar uttryckta risken för nära förestående krig, är ett föga vuxet förhållningssätt. Barns rädsla är ju inget påhitt.

Flera av barnen som kontaktar Bris har upplevt krig eller har kompisar som har gjort det. Självklart reagerar de oerhört starkt på signalen: Krig.

Försvarsministerns och ÖB:s ”klarspråk” syftar främst till att få betydligt större anslag till försvaret. Det är partsinlagor. Vi har ökat försvarsanslagen extremt mycket på kort tid. Och vi kommer att uppnå 2 procent av BNP (103 miljarder) mycket snart.

En förment yttre fiende får oss att lägga allt ökande resurser på försvaret. Och i samma land ligger patienterna i kö i sjukhuskorridorer och lärare som behövs avskedas i besparingssyfte.

Genom att förbereda oss för krig och genom att upprusta säkerställer vi fred, hävdar skribenten. Ett minimum av historisk kunskap bevisar med eftertryck att det är fel, det är snarare motsatsen som gäller.

Exemplet 1914: Alla rustade för glatta livet och resultatet blev en total mänsklig katastrof med miljoner döda.

Vi kan inte bortse från risken för krig men den förnuftiga människan tänker istället i termer av: hur uppnår vi stabila fredliga förhållanden. För det är ju det vi människor vill; leva i fred och frihet.

Ingemar Hansson (V), Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons