1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Alla fel med att skrota varm mat till äldre

Kommentar till artikeln "Varm äldremat kan skrotas" YA 6 september 2019. Vilket absurt förslag att ersätta den varma maten för de åldre med frusen micromat.
Foto: Mattias Mattisson

Det skulle ta bort en viktig, daglig, social kontakt och trygghet. Någon ser till att man får varm mat och att allt är som det ska.

Min pappa är en av dem som får varm mat utkörd. Jag som anhörig är så tacksam för detta.

Samtidigt får han en stunds social kontakt och om det är nåt som inte står rätt till kontaktar personalen de anhöriga. Denna trygghet detta innebär för de anhöriga ska inte förhandlas bort i kommunens sparpaket!

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Jan Erlandsson har som argument att de äldre med det nya systemet kan man äta vad de vill och när de vill. Jag anser att det är en katastrofal försämring.

Kan man räkna med att alla har microugn att värma i? Orkar alla ta fram ur frysen och värma maten? Kanske kommer en del då att istället äta en macka eller dylikt eller strunta i att äta? Näringstätheten i kosten, vem garanterar den?

Lika viktigt är att kommunen ser värdet i att det finns möjlighet för de som vill och orkar kunna äta tillsammans med andra låter dagverksamhetsrestauranger finnas för de äldre. Eftersom jag bor i Glemmingebro tänker jag framförallt på Räfsan.

Jan Erlandsson föreslår också att dra in möjligheten för äldre att komma ut mer än en timme i veckan.

Om vi jämför äldrevården med förskoleverksamheten, så skulle ingen förälder lämna sitt barn i förskolan om de fick veta att barnet endast får komma ut en timme varje vecka.

Vad är skillnaden? Jo, i början av livet vill man utveckla individen och när man blir äldre verkar det som att Jan Erlandsson vill att man ska avveckla så mycket man kan och så fort man kan. Sorgligt. Tala om lika värde!

Numera kan man få hjälp med städning varannan vecka. Erlandssons förslag är istället var tredje vecka. För hygienutrymmen och kök räcker är detta för lång tid emellan städningarna..

Jan Erlandsson med flera politiker som står bakom dessa förslag till förändring, har ni tänkt på att detta kan drabba er själv en dag då ni blivit äldre och behöver hjälp? Är detta den kvalitet ni önskar?

Tänk om, tänk humant och tänk med hjärtat!

Gun Mårtensson

Glemmingebro

Läs mer

YA-cupen 2020

Målfest i historisk YA-cupmatch – har aldrig hänt tidigare

Mötet Rydsgård/Skivarp–Sövestad avgjordes som 9-mannamatch

Lokal fotboll

”Vi lyckades inte får stopp på honom”

Målfyrverkeri av Baskemölla mot Glemmingebro

Bränder

Brand i balpress spred sig – elden var på väg mot villaträdgård

Sex stationer larmades till platsen.

Sommarväder

Sista rycket för värmeböljan – nästa vecka väntas ostadigare väder

Helgen bjuder på ordentligt högtrycksväder: ”Räkna med 27 grader”.

Insändare

Kommunalrådet: Simrishamnsförslaget – en fullkomlig succé!

För tre månader sedan infördes Simrishamnsförslaget. Det innebär att man som privatperson kan lämna förslag till politikerna i Simrishamns kommun, precis som tidigare.

Insändare

Matsalstältet: Runda reglerna för att rädda liv

”Om någon efteråt får klander för sitt regelvidriga beteende för att på sikt rädda människoliv, är det något som hon eller han med stolthet kan sätta upp in sitt CV.”