Insändare

Insändare: Det är inte fars – det är demokrati

Politik Artikeln publicerades
Riksdagshuset i Stockholm. Skådeplatsen för en farsartad tillställning, enligt Jenny Piper.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Riksdagshuset i Stockholm. Skådeplatsen för en farsartad tillställning, enligt Jenny Piper.

Jenny Pipers insändare (16 januari) låter ilsken över att processen att bilda en hållbar regering tagit tid, flera andra har uttryckt liknande ståndpunkter. Men varför är det ett problem?

Sverige har hamnat i ett historiskt besvärligt läge vad gäller regeringsbildning. Det tar tid, som det verkar cirka fyra månader.

Men det är ju inte så att landet gått under. Vi har haft en övergångsministär som skött det allmänna.

Det har också varit en intressant politisk tid. Nu verkar det vara klart. Men personligen är jag missnöjd.

Jag är besviken på det beslut som Jonas Sjöstedt la fram, ibland går det fort att gå från stolt till besviken.

Som vänsterpartist hade jag röstat rött för Löfvens regering av följande skäl. Vi sviker nu våra 8 procents väljare som förväntat sig vänsterpolitik genom att vi inte röstar mot denna nyliberala politik.

Det kommer att innebära höjda hyror åtminstone på nya hyresrätter, vi får en försämrad anställningstrygghet, minskade anslag till kommunernas välfärdsarbete med mera som ska förhandlas om.

I den M-KD-budget som ska användas under 2019 har de redan strukit avdragsrätten för fackföreningsavgiften och fria kollektivresor under sommaren för ungdomar.

Snart tar de väl bort fler välfärdsreformer som Vänsterpartiet fått igenom de senaste fyra åren.

Å andra sidan finns det många inom Vänstern som tycker att det var rätt. Vi har genom detta stoppat en M/SD(KD-regering, som hade varit än värre.

Eftersom 95 procent av alla i Sverigedemokraterna ogillade överenskommelsen så måste den vara bra resonerar de.

Att kompromissa är politikers vardag, och mer ju högre upp de befinner sig, kanske visar Jonas Sjöstedt igen vilken stor politiker han är.

Felet är att Socialdemokraterna släppt den politik de gick till val på och nu vill driva nyliberal politik. En politik som missgynnar ”vanligt” folk och gynnar de med över 40 000 i månadslön.

En trolig konsekvens är att Sverigedemokraterna kommer att öka på grund av alla som lämnar Socialdemokraterna efter detta.

Missnöje är lätt att driva som SD gör, konstruktiv politik är svårare.

Som jag ser det behöver dock inte Vänstern skämmas, som Socialdemokraterna bör göra, Vänstern är det enda parti som faktiskt följer vad de sa inför valet.

Alla ni som röstat på alliansen, SD och S, klaga inte de närmaste fyra åren när välfärden minskar i landet. Klaga inte när skolan, vården och personer beroende av stöd får sämre villkor än vad de har nu.

”Winter is coming” och några vattenbombplan blir det inte!

Göran Brante

Vänsterpartiet Ystad (men minst lika oberoende som Jenny Piper)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.