Insändare: Fairtrade – en liten moteld i en värld av global girighet
I Fairtrade får producenter skäligt betalt, deras by/odlingskollektiv får en premie som ska investeras i produktionen eller för att förbättra livsvillkoren för sina medlemmar.
Alla får naturligtvis ha sin åsikt om huruvida en kommun ska vara Fairtrade-certifierad eller inte. Alla ställningstaganden är i sig ett ställningstagande och har en motsats.
Då de studier Petter Birgersson angav i sin ledare härförleden ensidigt redovisar resultat som att Fairtrade-certifierade producenter genomgående har mindre lön än icke Fairtrade-certifierade, samt sämre levnadsvillkor, vill vi gärna redovisa andra studier/rapporter för att i någon mån ge läsaren en mer allsidig bild och på så sätt kunna bilda sig en uppfattning om producenters villkor i Fairtrade-organisationen.
Studie från Göttingen University 2013 kommer fram till att Fairtrade-certifieringen har ökat inkomsten med 30 % i de studerade kollektiven. Rapporten slår fast att Fairtrade-certifieringen har en signifikant inverkan på att motverka utbredd fattigdom.
Studie från Greenwich University 2016 kommer fram till att Fairtrade-certifieringen ger kaffeodlare en stabilare inkomst över tid och att Fairtrade-premien möjliggör investeringar i verksamheten, som ger en ökad marknadstillgång.
Studie från Havard University 2016 konstaterar bland annat att Fairtrade-certifierade odlare får en högre inkomst än icke certifierade odlare, att närområdet påverkas positivt samt att fler barn utbildar sig på gymnasienivå som en del av Fairtrade-premien.
För den som vill veta mer hänvisar vi till hemsidan Fairtrade.se.
Ystads Fredsgrupp, Världsbutiken
Lena Rydén, ordförande
Cecilia Libertson, vice ordförande