Annons
Insändare

Insändare: Glädjande att fler reagerar på den hårda tonen i rådhuset

Replik till Anja Edvardsson (S) och hennes insändare i YA ”Dags att införa ett etiskt kontrakt inom Ystadspolitiken” i YA 23 april.
Ystad • Publicerad 2 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Onsdagens fullmäktige i gamla rådhuset blev en tråkig tillställning med personangrepp och slag under bältet, anser Anja Edvardsson. Göran Göransson håller med.
Onsdagens fullmäktige i gamla rådhuset blev en tråkig tillställning med personangrepp och slag under bältet, anser Anja Edvardsson. Göran Göransson håller med.

Glädjande att flera politiker i Ystads kommun börjar inse att vi verkar ha tappat fotfästet i hur man beter sig och uttrycker sig.

Jag har, som Anja Edvardsson säkert är medveten om, påtalat detta tidigare men tyvärr utan någon respons.

Annons

Kanske en elak tanke men kan det vara så att ni inom socialdemokratin nu i ett nytt politiskt läge känner er mer utsatta i debatten än tidigare?

Jag har ärligt talat förståelse för att ni kan känna så efter det senaste fullmäktigesammanträdet och i flödet av insändare under de sista veckorna.

Du verkar dock förtränga alla gånger dina socialdemokratiska vänner har utsatt oss bland annat mig för oschyssta och kränkande uttalanden och beteenden. Varför reagerade du först, nu, när det funnits starka skäl tidigare?

Klimatet i exempelvis fullmäktige har faktiskt inte varit speciellt upplyftande, snarare nedslående under en längre tid.

Jag välkomnar trots allt ditt engagemang för ett trivsammare förhållningssätt, ett etiskt kontrakt är kanske en väg att gå.

Nog är det ändå anmärkningsvärt, att vi vuxna ska behöva ta till detta – borde vi egentligen ändå inte kunna klara detta med lite mer sunt förnuft.

Tyvärr kan vi konstatera att det är lite si och så med detta både på det nationella och det lokala planet i Sverige just nu. Skandaler och hätska påhopp avlöser varandra.

Politikers ”snikenhet” verkar inte heller ha några gränser. När ska de förtroendevalda inse att de faktiskt håller på att undergräva förtroendet från medborgarna fullständigt?

Att dessutom inte ta tag i detta med full kraft i partigrupperna är fegt och ansvarslöst och blir ytterligare ett sänke i förtroendekapitalet. Ja Anja, det behövs verkligen en uppryckning. Vi måste dock se till att börja i våra egna politiska led för att bli trovärdiga.

Detta utesluter inte att vi över partigränserna gemensamt försöker bidra till en förbättring. Låt oss få ett slut på pajkastning och påhopp.

Annons

Ingen är felfri, inget parti kan svära sig fria från dumheter, slarv, dåliga beslut och obetänksamhet. Flertalet av oss har faktiskt passivt eller aktivt bidragit till dagens situation.

Vi har ett gemensamt ansvar att dämpa den aggressiva tonen och lägga pajkastningen på hyllan. Aggression är ingen bra utgångspunkt för en konstruktiv utveckling framåt.

Göran Göransson

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons