1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Håll isär begreppen miljö och klimat

Äntligen diskuteras det globala klimatet alltmer och klimatfrågan toppar de flesta seriösa politiska agendor i dessa dagar. För oss som sedan millennieskiftet insett dess vikt och alltmer förtvivlat sökt avvärja det ojämförbart största hotet mot planetens och mänsklighetens överlevnad, är det i elfte timmen – men ändå bra!
För oss som sedan millennieskiftet insett det största hotet mot planetens och mänsklighetens överlevnad, är det i elfte timmen – men ändå bra, skriver Lotta Hedström.
Foto: Ubisoft/TT

Det som inte är bra är att alltför många tror att begreppet klimat är jämförbart och utbytbart mot ordet miljö. Det begränsar avsevärt förståelsen av frågans vidd och därmed begränsas handlingsberedskapen.

Kort lektion:

Miljöfrågor handlar om människans och särskilt industrialiseringens storskaliga utvinning, produktion och förorening av naturmiljöerna och biosfären. Allt människor gjort som storskaligt rubbar ekosystemens balans och negativt skadar olika levande organismer inklusive oss själva.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Hit hör fenomen som försurning, giftspridning nedskräpning, art-utrotning, jorderosion, mineralisering, luftkvalitetsförsämring med partiklar och gifter, vattenkvalitetsförsämring och minskad färskvattentillgång, överuttag av mineral och naturresurser och plastöversvämning i hav och natur. Gräva upp, sprida ut och skita ner, typ.

Rubbningarna uppträder oftast först i liten och oförmärkt skala, för att sedan accelerera och bli alltmer påtaglig även för icke-forskare och experter.

Vart tog torsken vägen? Var kom all plast ifrån? Varför blev en hel trakt cancersjuk? Ojsan….

Ett av miljöproblemen är de sammantagna effekter som påverkar jordens klimat. Det handlar dels om utsläpp, men inte primärt partiklar eller substanser vilka som helst, utan mest om koldioxid. Plus några växthusgaser under vars planet-lock det nu börjat koka.

Tillkommer en totalt ökad energi-förbrukning som i sig höjer temperaturen i atmosfären. Alltså atmosfäriska processer med start nere på jordskorpan

Resultat: medeltemperaturen runt den sköra lilla planeten Tellus med sin blomstrande biosfär ökar kraftigt och fort, och ger fullständigt oöverskådliga makrokonsekvenser för alla ekosystem och alla vattenbalanser. Helt enkelt ett helt gigantiskt och allt överskuggande hot som trumfar allt de andra miljöproblemen och är ett samlat resultat av dem.

Men – och det är viktigt – som kräver sina egna särskilda åtgärder och har sina särskilda svårfångade systemiska samband.

Klimathotet berör alla levande varelser och alla utsläppare måste bidra NU. Framför allt är det mycket bråttom med stora GHG-minskningar på alla nivåer.

Det är ett historiskt fullständigt unikt fenomen och klimatet är därför den ultimata miljöfrågan.

Lotta Hedström (MP)

Brösarp

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.