1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Hamnutbyggnad och bowlinghall fortsätter belasta Ystads kommun

När Lars Toftemar (S) i sin retorik angriper inte bara oss Moderater utan även partikollegan Lars Wollin kan man konstatera att han inte delar partikollegan Anja Edvardssons åsikt att debatten inom politiken måste fokusera på sak och inte person.
Ystads hamn

Riktar er ett tack för det svar ni ingivit.

Kent Mårtensson (S) hänger ohämmat på och med rå ton i sin replik till oss moderater konstaterar sig blivit raljerad kring.

Kent Mårtensson vidnämner oss som ”tjuriga små barn” när fakta om underskottet i kommunen presenteras med tydliga siffror och exempel på vart skattebetalarnas pengar går.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Lars Toftemar som under valrörelsen var Kent Mårtenssons rådgivare och talskrivare, så kallad "spin doctor", enligt artikel i YA, fortsätter valrörelsens retorik.

Toftemar påstår att bowlingrestaurangen gick med överskott 2017. Som framgått i YA var underskottet 2017 242 000 kronor. Totalt har skattebetalarna fått skjuta till 600 000 kronor under två år.

Att O’Leayrs som får hyran subventionerad ägs till del av ett riskkapitalbolag med lokalkontor utomlands, en kanalö som har epitetet skatteparadis, kommenterar inte Toftemar (S) eller Mårtensson (S).

Att Ystads ekonomi är körd i botten går inte att förneka. Enligt revisionsfirman EY var det faktiska underskottet 2018 hela 52 miljoner och prognosen 2019 pekar på mångmiljonförlust då kommunen numera besitter en mycket hög och trögrörlig kostnadsmassan.

Kent Mårtensson viftar lättvindigt bort det konstaterade underskott som Ystads kommun nu står till mötes. Flertalet exempel ges om vad Socialdemokraterna och Centern drivit igenom för att på detta sätt släta över det stora underskott som Treklövern nu måste städa upp.

Treklövern styr med den socialdemokratiska budgeten som röstades fram i december.

Enligt hamnbolagets egna kalkyler kommer bolaget att under minst sju år, förutsatt att räntan inte stiger, gå med mycket stor förlust som måste täckas av de andra bolagen och därmed skattebetalarna.

När hela investering är betald, pay off-tiden, kan inte redovisas. Inom företagsekonomin är just den så kallade pay off-tiden viktig för ett investeringsbeslut.

Bara att höja kommunalskatten, "lätt som en plätt" tycker Toftemar (S) och Mårtensson (S), väl medvetna om att kommunalskatten inte är progressiv utan slår hårdast mot låginkomsttagarna.

Självklart ska man höja skatten om det behövs för att säkra välfärden exempelvis äldreomsorgen. Men inte, som Lars Toftemar och Kent Mårtensson anser, för subventioner av restaurangrörelser eller affärsmässiga högriskinvesteringar som inte handlar om en kommuns kärnverksamhet.

Christian Persson (M)

Magnus Anderberg (M)

Ystad

Läs mer

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Coronasatsning:

QR-koder ska guida slottsbesökarna

Parkvandring via mobilen.

Insändare

Marianne Persson: Helt oacceptabelt

”Personalen helt utan förstärkt skyddsutrustning”.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.

Simning

Stjärnsimmarnas idrottsmiljö blev hotell: ”Skithäftigt!”

YA-sporten gick husesyn med de gamla mästarna

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.