1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Skapa ett veteranmonument i Ystad

Det finns i dag veteranmonument/minnesplatser i 18 av Sveriges städer. Det senaste invigdes i Skellefteå den 27 juli. I Helsingborg invigdes en minnesplats den 26 maj. Dessutom finns det planer att bygga monument i ytterligare 7 städer - Ystad borde snarast ansluta sig till dessa.

I Sverige lever det i dag omkring 54000 veteraner av de totalt cirka 70000 som i internationella insatser försvarat fred, frihet och demokrati och värnat vårt nations intressen. Dessa förtjänar all uppskattning och djup respekt. Vi ska känna stolthet för våra veteraner precis som veteranerna ska vara stolta för sina insatser. Därför menar vi att Ystad, som har en lång historia som etablerad militärstad, borde skapa ett monument för att hedra av våra veteraner.

Kunskapen kring och uppmärksammandet av svenska veteraner har förbättrats avsevärt de senaste åren. 2013 invigdes, av Hans Majestät Konungen, ett nationellt monument för veteraner på Gärdet i Stockholm där Veterandagen firas varje år. Förra året beslöt Sveriges Riksdag att göra Veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag, något som Ystad tyvärr missade.

Flera kommuner och organisationer uppmärksammade på olika sätt de veteraner som vågat sina liv för att försvara fred, frihet och demokrati. Bland annat invigdes minnesplatser och ceremonier genomfördes.

Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

I sedvanlig ordning hölls en ceremoni på Gärdet i Stockholm vid vilken bl.a. Hans Majestät Konungen, Prins Carl Philip, försvarsministern, överbefälhavaren och ordförande i Sveriges Veteranförbund, närvarade. I Riksdagen avtäcktes på Veterandagen en byst av Folke Bernadotte i närvaro av Drottningen och Kronprinsessan.

Vi tycker att Ystad kommun med stolthet borde uppmärksamma, hedra och rikta tacksamhet till våra veteraner. I Ystad finns många som verkat både i och utanför Sverige för fred och demokrati. Vi anser att det i Ystad bör skapas ett veteranmonument för reflektion, meditation och möte. En plats att hedra och minnas de som tjänat vårt land, vår frihet, vår demokrati och vår långvariga fred. Våra veteraner, civila som militära, förtjänar den respekten.

Sverker Göranson

General och ordförande i Sveriges Veteranförbund

Kevin Sundin

Vice ordförande Ystad/Österlen MUF

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.