Insändare

Insändare: Taffligt agerande kring brottsförbyggande arbete

Ystad Artikeln publicerades

För två sedan skrev ledande Ystadspolitiker (från både styre och opposition) kommunikéer här på insändarsidan i Ystads Allehanda - där vi medborgare uppmanades att engagera oss i brottsförebyggande arbete.

Mest en massa trams – typ att "trygghet ska vårdas och kommuniceras".

Sedan bjöds vi in till gamla rådhuset 7:e och 14:e juni för diskussioner.

Jag uttryckte där och då min kritik mot upplägget. Bland annat påtalade jag risken för att allt bara kommer att rinna ut i sanden.

Vad har då hänt sedan 14:e juni 2017? Inte ett smack.

Det hjälpte ju heller inte att våra ledande politiker, efter allt "kommunicerande" – helt sonika lämnade projektet åt sitt öde. Allt blev fel. Från början till slut.

Tid och kraft skulle istället lagts på att "kommunicera" behovet av fler poliser stationerade här i Ystad med omnejd. Stationerade, märk väl!

De signaler vi kom att sända till polisen gjorde det istället bara lättare för dem att ytterligare dra ner på bemanningen här i sydöst.

Blev vi rentav manipulerade av polisen? Naturligtvis blev vi det. I sin förblindande jakt på politiska poäng så stod våra ledande politiker lätta offer.

Jag pratade nyligen med kommunens säkerhetschef Tomas Andersson – som förklarade att man nu (efter bränderna och knivdådet) ämnar återuppta arbetet.

Mitt råd blir då att inte be oss medborgare om hjälp denna gång. I alla fall inte på det sätt som skedde för två år sedan. Bäst vore emellertid att låta projektet vila i frid.

Fokus bör ligga på samarbetet med den lokala bevakningsfirman. (Där vi dessutom får mycket brottsförebyggande arbete med på köpet).

Samtidigt som vi naturligtvis också måste agera långsiktigt genom att redan nu - till polismyndigheten - "kommunicera" att även vi önskar få ta del av kommande års nyutexamineringar.

Carl Bengtsson

Rygla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.