Annons
Insändare

Insändare: Ungdomar berövas chansen roa sig i Kristianstad

I slutet av mars klubbade alliansen i kollektivtrafiknämnden, med passivt stöd av Sverigedemokraterna, igenom nedskärningar och indragningar i busstrafiken i Skåne.
Österlen • Publicerad 9 april 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionbuss
Regionbuss

En av alla drabbade linjer är bussen mellan Simrishamn och Kristianstad. De två sista turerna från Kristianstad 00.07 och 02.07 slutar gå från tidtabellsskiftet i augusti, precis som sista turen från Simrishamn 23.49.

Många ungdomar i Simrishamn och Tomelilla kommun går gymnasiet eller högskola i Kristianstad och har sina kompisar och stora delar av sitt sociala liv där. Bussen med de sena avgångstiderna är enda chansen för dessa ungdomar att ta sig hem efter en nöjeskväll i Kristianstad.

Annons

Att avgångarna vid dessa tidpunkter sällan eller aldrig är lönsamma är enkelt att förstå, men turerna fyller ett annat värde som alliansen och Skånetrafiken blundar för i sin iver att skära ner och spara.

Med en aktiv dialog med kommunerna i sydöstra Skåne är vi övertygade om att man tillsammans hade kunnat hitta kreativa lösningar för att rädda de båda turerna.

Istället väljer man nu, precis som förra gången man styrde, att ta bort möjligheter för boende, och framförallt ungdomar, i sydöstra Skåne att ta del av nöjeslivet i Kristianstad och Malmö.

I sitt yttrande inför budgeten 2020 flaggar styret för att ytterligare nerdragningar på 144 miljoner kan komma bli aktuella. Med tanke på andelen resanden och avstånden i sydöstra Skåne är frågan hur många indragna turer vi kan räkna med om året.

Avslutningsvis läser vi med förvåning och bestörtning alliansens förslag på hur man ska ta sig från Simrishamn till Kristianstad när bussen 23.49 dras in.

Anser verkligen de styrande att tåg 23.47, med byte i Malmö och ankomst i Kristianstad 02.21, är ett rimligt resealternativ när bussturen dras in?

Det är ungefär som att kollektivtrafiknämndens ordförande ska åka från Helsingborg ner till Malmö och vända för att ta sig hem till Örkelljunga.

Sara Anheden (S)

Oppositionsråd Tomelilla

Pia Ingvarsson (S)

Oppositionsråd Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons