Annons
Insändare

Jan-Åke Isaksson: Det fanns inget budgetutrymme för trygghetslarmen

Kevin Rasmussen (S) försökte ställa en fråga till mig i kommunfullmäktige via en interpellation.
Ystad • Publicerad 25 maj 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan-Åke Isaksson svarar på frågan han fick av Kevin Rasmussen på förra veckans kommunfullmäktige
Jan-Åke Isaksson svarar på frågan han fick av Kevin Rasmussen på förra veckans kommunfullmäktigeFoto: Peter Hellemarck

Det är ju så att man har en kommunallag att följa och där kan man inte ställa en interpellation till mig som gruppledare. Så nu har kevin Rasmussen koll på detta med. Hans fråga är enkel att svara på och givetvis kunde jag ha gett honom svaret på fullmäktige, men vi har en ordning att gå efter och den ska ju följas.

Kevin Rasmussen undrar varför det ännu inte finns ett avgiftsfritt trygghetslarm i Ystads kommun. Fastän vi i Sverigedemokraterna gick till val på detta.

Annons

Då undrar jag samtidigt om det finns två ekonomiavdelningar i Ystads kommun. För när vi ska lägga budget, så får vi förutsättningarna inför nästa år och de närmaste åren.

Här var förutsättningarna väldigt tydliga med att det måste anpassas i verksamheten i hela kommunen. Vilket gör att inga nya satsningar som kostar kan införskaffas. I så fall måste vi ta ifrån annan ansträngd verksamhet som vi samtidigt prioriterar.

Med dessa förutsättningar skulle vi då gå ut med ett avgiftsfritt trygghetslarm som kostar åtskilliga miljoner? Nej, det gjorde vi inte och samtidigt ryms numera trygghetslarmet inom maxtaxan. Som vi i sverigedemokraterna var med om att detta blev en verklighet. Även ser jag inget i Socialdemokraternas budget om satsningen på trygghetslarmet.

Jag är fortfarande väldigt frågande om det nu finns en annan ekonomiavdelning som oppositionen använder sig av. Vilket utrymme fick ni i så fall till nya satsningar av denna avdelning?

Det gäller ju att hålla sig i nutid och se vad som dramatiskt har förändrat de ekonomiska förutsättningarna för oss. De flesta känner ju till att det mesta har blivit dyrare och det gäller även för kommunerna med och därför måste även vi också anpassa oss för att hålla en bra nivå med det vi ska leverera.

Vi i Sverigedemokraterna prioriterar våra vallöften och därför började vi bland annat med satsningen på maten för skolan och till de äldre. Trygghetslarmet står högt på vår lista och när vi slipper anpassningar och möjligheten finns, utan att någon annan verksamhet drabbas så kommer vi att aktualisera denna satsning.

Vi i Sverigedemokraterna Ystad är tacksamma för att ni i Socialdemokraterna är nyfikna på vår politik och att ni studerar den ständigt och visar våra tankar och mål. Vår politik är till för att inspirera alla.

Jan-Åke Isaksson, gruppledare SD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons