Annons
Insändare

Jan G Bruhn och Tina Ödeen: Inget bra med politiker som har dubbla lojaliteter

Så har socialdemokraterna fått en egen politisk vilde i riksdagen. El-Haj har varit omhuldad av partiledningen och setts som ett lyckat exempel på en integrerad invandrare som kan locka flera sådana till partiet. Men nu har det gått för långt till och med för Magdalena Andersson.
Politik • Publicerad 14 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).Foto: Pontus Lundahl/TT

Bästa bevisen för El-Hajs dubbla lojaliteter är hans eget brev till partiet och Aftonbladet. Där står det ordagrant att han är lojal mot både Sverige och Palestina. Dessutom har partiet Nyans erbjudit honom att bli partiledare och driva Palestinafrågan i Sveriges riksdag.

El-Hajs ”trohetsförklaring” till två olika länder ställer flera frågor på sin spets.

Annons

För det första: Ska vi verkligen tilåta personer med dubbla medborgarskap att sitta i riksdagen eller regeringen? Svar: Nej! Vi minns alla hur miljöpartisten Mehmet Kaplan blev minister i Stefan Löfvens regering. Han fick avgå när hans koppling till de turkiska terroristerna ”Grå Vargarna” uppdagades.

För det andra: Systemet med politiska vildar i riksdagen måste avskaffas. Är man vald för ett specifikt parti ska man inte kunna sitta kvar och orsaka politisk oreda. Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh blev politisk vilde och hennes enda röst avgjorde två svenska regeringsbildningar!

Stefan Löfvens tredje regering 2021 fick makten tack vare Kakabaveh, och Magdalena Anderssons första regering likaså. Kakabaveh bytte alltså parti från Vänsterpartiet till Sociademokraterna och gav sin röst i utbyte mot socialdemokratiskt stöd till kurdiska organisationer.

För det tredje: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit naiva och släppt fram personer med dubbla lojaliteter till höga poster. Det vore klädsamt med bättre kontroll av nya partimedlemmar. Kanske har man hoppats locka flera röster från nya medborgare? Rösterna och makten är ju viktigast, eller hur ”Makt-Allena” Andersson?

Jan G Bruhn och Tina Ödeen, Ingelstad

Annons
Annons
Annons
Annons