GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jan Rejdnell: ”Hitte-på”-argument från S och M

I YA kunde vi läsa den 19 juni att ”ledande politiker” i kommunstyrelsens arbetsutskott lyfte ut hela lokalförsörjningsplanen för att ta ställning till denna efter valet. Kommunalråden (S+M) förklarade i YA att underlaget för beslut inte vara tillräckligt bra. Det är bara ”hitte-på”.
Simrishamn • Publicerad 1 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valfisken i Simrishamn är en av kommunens lokaler – som förr inrymde konsthall, något som numera saknas i kommunens bestånd.
Valfisken i Simrishamn är en av kommunens lokaler – som förr inrymde konsthall, något som numera saknas i kommunens bestånd.Foto: Valfisken

Hittills har man inte bett om mer underlag från förvaltningarna. Den egentliga orsaken är att Socialdemokraterna inte ville berätta om att man stoppar planerna att bygga ny förskola på Simrislund. Effekten blir nu köer till förskolan i centrala Simrishamn.

Förutsättningen för att fler barnfamiljer ska kunna flytta hit är fler förskoleplatser. När man skjuter på lokalförsörjningsplanen slipper man berätta för väljarna hur man ska lösa behoven hos barnfamiljerna.

Det betyder att man heller inte redogör för hur man ska stoppa den nedåtgående trenden för gymnasieskolan. Det skjuter man på och tar inte ställning.

Det är inte ärligt mot väljarna att man inte vill redovisa sina inställningar till hur man ska lösa skola och barnomsorg.

De omedelbara effekterna blir nu att

- ingen ny förskola kommer att kunna starta eller projekteras på Simrislund. Kön för barn som finns i Simrishamn växer. Därmed kan barngrupperna bli större.

- inga tillfälligt utbyggda skollokaler i Sankt Olof! Tvärstopp! Det innebär att barn med all sannolikhet kommer att vara tvungen att bussas till Kivik trots beslut om F-5 i Sankt Olof. Finns inte tillräckligt med lokaler pga en topp med barn.

- tvärstopp i planerna på att kunna projektera ny gymnasieskola under denna mandatperioden. Gymnasieskolan har idag fem olika lokaler som man vandrar mellan. Påverkar utbildningskvaliteten negativt och det är fastställt av förvaltningen. Man kan inte starta någon ny utbildning för det finns inte lokaler för. Sedan många år sjunker antalet sökande till gymnasiet i Simrishamn pga den tillfälliga lokallösningen man har. Framtiden för Gymnasieskolan i Simrishamn är därmed osäker.

Tre av fyra allianspartier är nu för ny gymnasieskola men inte Moderaterna. Inga alternativ redovisas, trots att elevantalet sjunker.

Som utbildningspolitiker och ordförande i barn- och utbildningsnämnden är jag förtvivlad då kommunstyrelsens arbetsutskott skyller på dåligt underlag och därmed vill skjuta på alla investeringar inom skolan. Det är svepskäl.

Ingen politiker har klagat på underlag innan den 15 juni då ”ledande politiker” lyfte ut lokalförsörjningsplanen på ksau. Ingen information gavs vare sig innan eller efter detta beslut.

Väljarna vill veta vilken barnomsorg och skola de större partierna står för innan valet.

Jan Rejdnell (L), buns ordförande i Simrishamns kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.