Annons
Insändare

Jeanette Ovesson: Vänortssamarbete kostar nästan ingenting alls

Tack Björn Johannesson för insändaren ”Beslut om fransk vänort sker på de äldres bekostnad” i YA 10 augusti och tack för möjligheten att förtydliga lite kring pengafrågan när det gäller vänorter.
Simrishamn • Publicerad 15 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den franska staden.
Den franska staden.Foto: Fayence Electrovap.fayence, CC BY-SA 4.0

Nej, ett beslut om nytt vänortsavtal sker inte på våra äldres bekostnad och Christer Akej har inte varit i Fayence, åtminstone inte i kommunens tjänst.

Simrishamns kommun har fem vänorter: Palanga i Litauen, Bornholm, Barth i Tyskland, Kolobrzeg i Polen och Fayence i Frankrike.

Annons

Kostnaden i år har uppgått till cirka 46 000 kronor och socialnämndens budget uppgår till över 546 miljoner kronor.

Ett normalt år spenderar vi inga pengar alls på vänortssamarbete men just i år bjöd vi in både grannkommuner och vänorter för att fira Simrishamn 900 år.

Fina exempel på samarbeten sker ändå med jämna mellanrum. Nu senast deltog Palangas orkester i firandet av Simrishamn 900 år. De uppvaktade oss genom två fantastiska konserter och höjde verkligen stämningen under Krämarmarknaden.

Tack vare bland annat Simrishamns musikkårs otroliga ideella insatser kunde vi alltså ha närmare 40 musikanter på besök utan någon som helst kostnad för kommunen.

När det gäller övriga frågor som du tar upp; baden, Glada Räkan, dagverksamhet och så vidare så är dessa frågor mycket diskuterade. Förklaringarna till de beslut som de olika nämnderna fattat skulle kräva mer utrymme än som ges i en insändare.

Vi som är politiker har bara ett fokus, nämligen att utföra vårt kommunala uppdrag med hög kvalitet för så många som möjligt. Vi alla arbetar och verkar nära kommuninvånarna och med en stor gemensam kärlek till vår plats på jorden.

Det händer att vi någon gång måste fatta beslut som vi inte tycker är jättebra men som är bättre än alla andra alternativ. Det politiska arbetet innebär i mångt och mycket att vrida och vända på olika alternativ, titta på laglighet, lämplighet och finansiering.

Fattar vi alltid rätt beslut? Antagligen inte. Men det fina med demokrati är att vi alltid är många om besluten. Det är inte bara en persons kunnande och kompetens som styr utan en stor grupp som får samma underlag att besluta utifrån. Det innebär en kvalitetssäkring.

Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons